Unio-lederen advarer mot svartmaling før årets lønnsoppgjør

Unio-leder Ragnhild Lied mener norsk økonomi ikke er så nattsvart som arbeidsgiversiden vil ha det til. Hun mener LO og NHOs «bærekraftsalternativ» må nyanseres.

Unio sparket denne uken i gang årets tariffoppgjør med todagersseminar for tillitsvalgte og organisasjonens ulike tariffgrupper på Holmenkollen i Oslo.

Unio er landets nest største hovedorganisasjon etter LO, og organiserer rundt 330.000 universitets- og høyskoleutdannende, hovedsakelig i offentlig sektor.

Lieds hovedbudskap til medlemmene er at det trengs en motvekt til det hun kaller svartmalingen av Norges økonomiske utsikter. Hun peker på at arbeidsgiversiden er tjent med å skape et så dystert bilde som mulig i forkant av årets tariffoppgjør.

– Vi trenger å nyansere bildet. Det er også en rekke næringer innenfor eksportindustrien som går svært godt, sier Lied til NTB.


Bærekraftsalternativet

LO og NHO har i år samlet seg om et nytt solidaritetsalternativ som på 1990-tallet, det såkalte «bærekraftsalternativet». LO-sjef Gerd Kristiansen har uttalt at hun er forberedt på flere nøkterne oppgjør og har manet arbeidstakersiden til «kollektiv fornuft».

I sin innledningstale stilte Lied spørsmål om det egentlig var solidaritetsalternativet som var hovedårsaken til at norsk økonomi kom seg over kneika den gangen, eller om det i større grad handlet om internasjonale konjunkturer og økonomisk fremgang.
Hun mener spørsmålet er viktig å stille i forbindelse med bærekraftsalternativet.

– Selvfølgelig er et ansvarlig lønnsoppgjør viktig i dagens situasjon, men det er viktig å nyansere bildet. Situasjonen for konkurranseutsatt industri varierer, og vi må ha med oss alle de ulike elementene når vi går inn i forhandlingene, sier hun.

I sin tale pekte Lied også på at det i hovedsak var utdanningsgruppene i offentlig sektor som måtte betale for solidariteten på 1990-tallet med lavlønnsprofil og «flate» kronetillegg, mens tilsvarende yrkesgrupper i privat sektor fikk en langt bedre lønnsutvikling i samme periode.


– Dyr og dårlig

Lied er varsom med å antyde hva som blir Unios viktigste saker inn mot oppgjøret, men sier pensjon vil bli sentralt dersom regjeringen åpner for å gjenoppta forhandlingene om ny tjenestepensjon for offentlig ansatte.

Forhandlingene strandet i 2009. Rett før jul i fjor leverte en departemental arbeidsgruppe en ny rapport om nye pensjonsordninger. Lied sier hun derfor ser muligheter for at pensjon kan bli en del av årets tariffoppgjør.

– Vi venter nå på et utspill fra arbeidsministeren om dette. Så får vi se om vi har et grunnlag å diskutere videre på, sier Lied.

Hun avviser at det i tilfelle kan bli aktuelt for Unio å gå med på en pensjonsløsning lik den Fellesforbundet og Norsk Industri nå har blitt enige om, med en innskuddsbasert tjenestepensjon der arbeidstakerne selv må opprette en personlig pensjonskonto.

– Det høres ut som både en dyr og dårlig løsning, og er absolutt ikke aktuell for våre medlemmer, fastslår Lied kontant. (©NTB)

Powered by Labrador CMS