Pengene fra Lånekassen strekker ikke til for norske studenter. Arkivfoto: Utdanning

Hver tredje student avbryter studiene

Én av tre studenter fullfører ikke studiene i løpet av åtte år. Norsk Studenterorganisasjon (NSO) mener at studiestøtten må økes, dersom flere skal fullføre.

Publisert

Av studentene som startet på universitets- og høyskoleutdanning i 2010, hadde 66 prosent fullført en grad i løpet av åtte år. 41 prosent av studentene hadde fullført en grad på lavere nivå, mens 25 prosent hadde fullført en utdanning på høyere nivå eller doktorgrad, viser nye tall fra SSB.

Det er samtidig forskjeller i fullføringsgrad mellom kjønnene. 61 prosent av mennene fullførte graden de startet på, mot 70 prosent av kvinnene.

– Tallene er bekymringsverdige, sier påtroppende leder Marte Øien i Norsk studentorganisasjon (NSO).

Jobber ved siden av studiene

Hun mener at bakgrunnen for at så få fullfører høyere utdanning, er at norske studenter må jobbe så mye ved siden av studiene, at det går utover deres faglige prestasjoner.

Hun viser til at studenter i snitt jobber 12 timer uken. Samtidig sier sju av ti studenter at de ikke hadde hatt råd til å studere uten jobb ved siden av, uavhengig om de har sommerjobb eller ikke.

– Skal flere studenter fullføre, må studiestøtten økes til 1.5 G, slik at vi får tid til å studere, sier Øien.

Tallene viser at det har vært en særlig økning i fullførte utdanninger på høyere nivå innen åtte år etter oppstart, sammenlignet med studerte som startet på høyere utdanning femten år tidligere.

Blant studentene som startet på universitets- og høyskoleutdanning i 1996, fullførte 47 prosent av studentene på lavere nivå innen åtte år, mens 13 prosent fullførte på høyere nivå eller doktorgrad.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS