Valg 2019

Kari Nessa Nordtun (Ap) kan bryte den 24 år lange perioden med Høyre-ordfører i Stavanger, men hun er avhengig av støtte fra Folkeaksjonen Nei til Bompenger. Foto: NTB Scanpix / Jan Kåre Ness.

Kari kan bli ordfører, men trenger støtte fra bompengepartiet

Enten det blir rød eller blå ordfører i Stavanger, trenger de støtte fra Folkeaksjonen Nei til Bompenger (FNB).

Publisert

I Stavanger er det stor spenning om hvem som blir sittende med ordførerkjedet. I landets fjerde største by har Høyre hatt ordføreren de siste 24 årene, men dette kan endre seg etter store endringer i stemmegivningen.

Høyre har opplevd størst nedgang siden sist kommunevalg (–5.9 %), mens valgets klare vinner ble Folkeaksjonen Nei til Bompenger (FNB) med en oppgang på 5,2 %. FNB får med dette seks mandater i kommunestyret.

Aps ordførerkandidat, Kari Nessa Nordtun, fremhevet like før valget flere skolesaker i et intervju med Stavanger Aftenblad. Partiet ønsker blant annet innføring av skolemåltid, styrking av fellesskolen og stans i veksten av privatskoler, som har fått 900 flere elever siden 2014.

Skal hun bli ordfører, er hun avhengig av støtte fra FNB, som tirsdag formiddag sitter i internt møte for å diskutere koalisjoner med mulige samarbeidspartiet. FNB-leder Frode Myrhol uttalte til Aftenbladet at de må få gjennomslag for flere miljøarbeidere og miljøterapeuter i skolen, samt at det å bli billigere å ha barn i barnehage og SFO, blant annet med søskenmoderasjon.

Inger Haraldsen, leder av Utdanningsforbundet Stavanger, sier til Utdanning at hun er svært spent på hva utfallet av forhandlingene i Stavanger blir.

– John Peter Hernes (H) og Kari Nessa Nordtun (Ap) ser ut som de heteste kandidatene, men begge er avhengige av støtte fra FNB. Mye tyder på at FNB-leder Frode Myrhol vil bli tungen på vektskålen.

– Hva slags inntrykk har du dannet deg av FNBs politikk på utdanningsområdet?

– Jeg har fått et godt inntrykk av Myrhol og partiets skolepolitikk, blant annet under en debatt der vi inviterte alle byens partier til å delta. Der uttalte han at FNB støtter en norm på minimum 50 prosent pedagoger i barnehagen, oppfylling av lærernormen og alle elevers rett til kvalifiserte lærere.

Powered by Labrador CMS