Strammer inn svømmekravene til høsten

Norske barn må bli flinkere til å svømme, mener myndighetene og stiller strengere krav fra høsten av.

Utdanningsdirektoratet innfører fra skolestart i år skjerpede krav til elevenes svømmedyktighet etter 4. trinn.

Fram til nå har det stått i læreplanen at elevene skal «være trygge i vann og være svømmedyktige». Om lag 50 prosent av norske tiåringer innfrir ikke dette kravet, viser undersøkelser fra Norges Svømmeforbund (NSF). Norge har dessuten en høyere andel av drukninger enn andre land i Norden.

Elevene skal fra nå av kunne falle ut på dypt vann, svømme 100 meter på magen og underveis dykke ned og hente gjenstand med hendene. Deretter skal de stoppe og hvile i tre minutter mens de flyter på magen, ruller over og flyter på rygg, før de svømmer 100 meter på rygg og tar seg opp på land.

Med kravene, som er med i revidert læreplan fra skoleåret 2015, ønsker direktoratet å styrke svømmeopplæringen slik at flere barn og unge lærer å svømme.

Norges Svømmeforbund, Norges Livredningsselskap, Norges idrettshøgskole og Landslaget Fysisk Fostring i skolen har bidratt til arbeidet med den nye definisjonen.

Endringen i kompetansemålene kan legge bedre til rette for en tidlig, systematisk og kontinuerlig opplæring i svømming, håper Utdanningsdirektoratet. (©NTB)

Powered by Labrador CMS