Groruddalen sett fra Kolsås. Foto: Wikimedia

Regjeringen med ny satsning på Groruddalen

Nytt tiårsprogram for Groruddalsatsingen blir realisert. Ordningen startet opp i 2006 og ble evaluert i mai i år.

Publisert

Kommunal- og regionalminister Jan Tore Sanner signerte 12. august program for Groruddalssatsingen for 2017–2027 sammen med byrådsleder Raymond Johansen.

1,5 milliarder kroner er brukt siden 2006 for å løfte Groruddalen, området som ligger nord og øst i Oslo. Satsingen retter seg mot de 138 000 innbyggerne i de fire groruddalsbydelene Alna, Bjerke, Grorud og Stovner.

 

Gode resultater

Groruddalsatsningen omfatter mange områder. Når det gjelder oppvekst og utdanning viser evalueringen at det samlet har vært en nedgang i antallet elever som faller fra i videregående opplæring i bydelen. Dette varierer imidlertid noe mellom de ulike videregående skolene.

Flere elever, som tidligere lå på svakeste nivå i nasjonale prøver i lesing, nærmer seg nå gjennomsnittet for Oslo.

 

Nasjonal standard

Tiltaket som har vært satset mest på er gratis kjernetid for fire- og femåringer. Barn med innvandrerbakgrunn med tilbud om gratis kjernetid i barnehage gjør det bedre i lesing og regning på første og andre trinn, enn innvandrerbarn som bor i andre sammenlignbare bydeler.

De gode resultatene førte til at fra og med 1. august 2015 gjelder gratis kjernetid-ordningen for alle barn i Norge på fire eller fem år, eller barn med utsatt skolestart, hvor samlet inntekt i husholdningen er mindre enn 405.000 kroner i året. Kjernetiden omfatter 20 timer i uken med gratis barnehage.

 

Powered by Labrador CMS