– Vi utdanner nå altfor få lærere med tanke på behovet ute i steinerskolene, sier rektor ved Steinerhøyskolen, Dagny Ringheim. Hun håper den nye lærerutdanningen vil øke rekrutteringen. Foto: Google.
– Vi utdanner nå altfor få lærere med tanke på behovet ute i steinerskolene, sier rektor ved Steinerhøyskolen, Dagny Ringheim. Hun håper den nye lærerutdanningen vil øke rekrutteringen. Foto: Google.

Oppretter ny lærerutdanning med steinerpedagogikk

Nå kan studenter bli både grunnskolelærer og steinerpedagog på samme studie. Rektor ved Steinerhøyskolen håper dermed flere tar sjansen på å bli steinerskolelærer.

Publisert

Steinerhøyskolen og Oslo Met har inngått et samarbeid om Grunnskolelærerutdanning for trinn 1–7 med steinerpedagogikk. Det blir en integrert mastergrad som starter opp høsten 2019. Dette er den første fellesgraden mellom et offentlig universitet og en privat høyskole i Norge.

Tidligere har ferdigutdannede fra Steinerhøyskolen kun blitt kvalifisert til å jobbe i steinerskoler.

– Med den nye graden vil studentene kunne jobbe som lærer både i steinerskoler og offentlige skoler, sier rektor ved Steinerhøyskolen, Dagny Ringheim.

 

Natur og kultur

Hun sier de gjennom flere år har jobbet med å få på plass en slik ordning.

– Steinerhøyskolen er liten og spesialisert, noe som gjør det vanskelig å oppfylle alle krav til kompetanse og robuste fagmiljøer som en femårig lærerutdanning krever. Alene har vi foreløpig ikke mulighet til å oppfylle gjeldende krav til kompetanse og forskning på så mange fagfelt som en grunnskolelærerutdanning trenger for å bli godkjent. Vi må først og fremst prioritere å ha god nok kompetanse på steinerpedagogikk og didaktikk, sier Ringheim.

Løsningen ble dermed et samarbeid med Oslo Met som vil stå for de faglige fordypningene i utdanningsløpet, mens Steinerhøyskolen ivaretar de steinerpedagogiske perspektivene i fagene.

– Særlig sentralt i steinerpedagogikken er kunstfaglige ferdigheter, og hvordan man kan bruke dette inn fagene. I tillegg vektlegger vi praktiske ferdigheter knyttet til natur og økologi. Natur og kultur står sterkt i vår lærerutdanning. Studentene får dermed oppleve to vidt forskjellige utdanningssteder med hvert sitt sterke særpreg, sier Ringheim.

 

Vil levere flere steinerskolelærere

Nå utdanner Steinerhøyskolen 10–15 steinerskolelærere i året, men disse blir altså ikke godkjent som kvalifiserte lærere i andre skoler uten faglig påbygning. Når det nå endrer seg, håper Ringheim på en rekrutteringseffekt.

– Vi utdanner nå altfor få lærere med tanke på behovet ute i steinerskolene. Jeg håper den nye utdanningen bidrar til at flere studenter tør å satse på en slik utdanning, ettersom du også får kompetanse til å jobbe i offentlig skole, sier hun.

Den nye lærerutdanningen er godkjent for 25 studieplasser.

– Så vi håper å levere flere steinerskolelærere i årene som kommer.

– Steinerpedagogikken fyller 100 år i år, så dette er vel en fin gave?

– Ja, det er fantastisk på alle måter, avslutter Ringheim.

 

Powered by Labrador CMS