– Lojalitet overfor arbeidsgiver er en grunnleggende forutsetning i arbeidslivet. Men ytringsfriheten trumfer lojalitetsplikten, om det skulle komme til konflikt, sier Arne Jensen i Norsk Redaktørforening. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Redaktørforeningen: Ytringsfrihet trumfer lojalitetsplikten

I reprimanden lektor Simon Malkenes fikk fra rektor, heter det: «Og han skal alltid kreve sitatsjekk før noe blir offentliggjort». Arne Jensen mener et slikt krav ikke kan stilles.

Publisert

Utdanning har spurt generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen, om hva han synes om formuleringen som står i «tilrettevisningen» Simon Malkenes har fått av rektor:

«Læreren skal kunne uttale seg i media, men elever skal ikke kunne identifiseres. Og han skal alltid kreve sitatsjekk før noe blir offentliggjort.»

– Kan skoleledelsen forlange at en lærer «alltid skal kreve sitatsjekk»? Er ikke det opp til læreren selv?

– Jo, læreren bestemmer selvsagt selv om han ønsker en sitatsjekk, sier Jensen til Utdanning.

 

Burde ikke snakket med rektor først

– Simon Malkenes stilte i et direktesendt radioprogram. Hvordan skal vi da tolke kravet om sitatsjekk?

– På direktesendt radio eller tv er det selvsagt ikke mulig med sitatsjekk, sier Jensen.

– Burde Malkenes da ha gått til rektor og fortalt hva han hadde planer om å si på Dagsnytt Atten?

– Selvsagt ikke. I så fall er det forhåndssensur. Det strider mot grunnlovens paragraf 100, ytringsfrihetsparagrafen, sier Jensen.

I paragrafen heter det: «Forhåndssensur og andre forebyggende forholdsregler kan ikke benyttes med mindre det er nødvendig for å beskytte barn og unge mot skadelig påvirkning fra levende bilder.»

– Hvis skoleledelsen pålegger en lærer å «alltid kreve sitatsjekk», er det da tillitsbasert ledelse, slik Oslo kommune har vedtatt at de skal ha?

– Nei, dessuten er et slikt krav grunnlovsstridig, sier Jensen og viser igjen til grunnlovens paragraf 100.

– Mange offentlig ansatte vegrer seg for å uttale seg til media på grunn av lojalitetsplikt til ledelsen. Hva har du å si til dem?

– Ytringsfriheten trumfer lojalitetsplikten, sier Jensen.

 

– Lar være å delta i den offentlige debatten

– Er lojalitet til arbeidsgiver årsaken til at mange offentlig ansatte lar være å uttale seg i media?

– Uten tvil. Oslo Redaktørforening har gjort to undersøkelser som bekrefter det, en i 2004 og en i 2014. Den første, fra 2004, gikk til ledere og mellomledere i skoleverket. Undersøkelsen viste at rundt halvparten av respondentene vegrer seg for å uttale seg i media på grunn av lojalitetsplikten.

I 2014 foretok Oslo Redaktørforening en ny spørreundersøkelse i samarbeid med Utdanningsforbundet, Sykepleierforbundet og Politiets Fellesforbund. InFact spurte da offentlig ansatte mellomledere i Oslo og Akershus om hvordan den reelle ytringsfriheten er.

– Også her svarte litt over halvparten av respondentene at lojalitetsplikten er årsaken til at de lar være å delta i den offentlige debatten, sier Jensen.

Undersøkelsen fra 2014 hadde 476 respondenter. Det betyr en svarprosent på rundt 50, noe som gir en feilmargin på rundt 8 prosent, opplyser InFact.

– Lojalitet overfor arbeidsgiver er en grunnleggende forutsetning i arbeidslivet. Men ytringsfriheten trumfer lojalitetsplikten om det skulle komme til konflikt, sier Jensen.

 

Powered by Labrador CMS