Fylkesmannen i Vestfold vil se nærmere på retningslinjene rundt tvang og makt mot små barn, som for eksempel å spenne dem fast ved matbordet eller på potta. Arkivfoto: Utdanning

Uklare retningslinjer for bruk av tvang i barnehager

I enkelte barnehager blir urolige barn spent fast med sele ved matbordet. Fylkesmannen i Vestfold ber om klarere retningslinjer for bruk av tvang og makt mot små barn.

Utdanningsdirektør Kari Evensen hos Fylkesmannen i Vestfold skrev nylig et brev til Utdanningsdirektoratet og ba om en nasjonal veileder for bruk av tvang og fysisk makt i barnehager, ifølge  Aftenposten.

–  Fra tid til annen får vi spørsmål knyttet til håndtering av episoder som kan være i gråsonen mellom tvang og vanlig barneoppdragelse, sier Evensen.

Hun beskriver dette som et «lovtomt rom», og sier det eneste som er regulert er retten og plikten til å gripe inn hvis barnet kan skade seg selv eller andre.

Evensen trekker fram tre eksempler fra barnehagene i Vestfold. Blant annet er barn blitt nødt til å sitte på potte i 20-30 minutter enten de vil eller ikke, for å slutte med bleie. I andre tilfeller er barn blitt spent fast med bøyle eller sele ved bordet etter å ha vært urolige under måltider.

Evensen mener eksempelet med pottetrening og barnet som blir spent fast, er over grensen for hva som er akseptabelt. Å ta på en genser ved bruk av tvang, er vanskeligere å ta stilling til, synes hun. (©NTB)

Powered by Labrador CMS