Forbrukerøkonomens sparetips til studentene

Smør nistepakke, lån bøker og bruk sykkel, lyder rådet fra forbrukerøkonom Magne Gundersen til norske studenter. Og ta bryet med å sette opp budsjett for å få bedre oversikt.

Selv om studenter flest har dårlig råd, sløser de mer enn andre, ifølge en undersøkelse.

* Lag budsjett. Det finnes mange ferdige maler på nettet.

* Jobb deltid, men ikke la det gå ut over studiene.

* Bo sammen med noen og del på utgiftene til bredbånd, strøm og NRK-lisens. Spleis på store ting som vaskemaskin og møbler.

* Bruk pengene smart: Handle mat i butikken, ikke i kiosken. Kjøp brukt eller få gratis på finn.no. Husk studentrabattene.

* Spar ved å: smøre niste, droppe kjøpevann, stumpe røyken, lage middag for flere dager, ta med termos på lesesalen, vente med mobilbytte, kjøpe på salg, låne bøker, sykle, droppe taxi.

* Ikke bruk opp studielånet med en gang. Du får kr. 20.790 utbetalt i august og kr. 7.800 de neste månedene. Har du ikke lagt litt til side kan bli trangt utover høsten. (©NTB)

Mange studenter opplever å bli blakke før lønn eller studielån kommer inn på konto. Men mange kunne kanskje redde seg inn ved å være litt mer bevisste i pengebruken.

En forbrukerundersøkelse viser nemlig at 14 prosent av studentene svarer at de sløser ofte eller hele tiden. I befolkningen for øvrig svarer 6 prosent det samme. Undersøkelsen ble gjort av Respons Analyse i juli i år.

– Å sløse når du har en trang økonomi er det siste du skal gjøre. Jo mindre du har å rutte med, jo viktigere er hver enste krone, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1.

Mat, uteliv og klær

Det er først og fremst utgiftene til mat og drikke som er unødvendige høye. Men også uteliv og klær og sko er ting studentene oppgir å bruke for mye penger på.

Ifølge undersøkelsen opplever 18 prosent av studentene at det er tomt på kontoen før lønning eller neste studielån. I befolkningen generelt er andelen 14 prosent.

Med planlegging, gode vaner og mer bevisst pengebruk kan man unngå å havne i uføret støtt og stadig, mener forbrukerøkonomen.

– Det tar ikke lang tid å sette opp et lite budsjett. Med oversikt over inntektene og utgiftene er det mye lettere å klare seg fra måned til måned, sier Gundersen, som også er kjent for å gi råd om privatøkonomi i programmet «Luksusfellen».

– Ikke jobb for mye

Forbrukerøkonomen råder studenter til å dele på utgifter, gjerne i bofellesskap. Da kan man dele på en del av de faste regningene og kanskje spleise på store innkjøp som vaskemaskin eller møbler.

En liten deltidsjobb er gull verdt for en trang studentøkonomi.

– Deltidsjobb den beste måten en student kan få balanse i økonomien og unngå å bli blakk. Men ikke jobb så mye at det går ut over studiene, sier Gundersen. (©NTB)

Powered by Labrador CMS