Norge er ikke et kristent land

Norge er et ikke-kristent land, og mye kristen kulturarv har vi vel ikke så mye av lenger.

Da jeg var liten, for ikke mer enn 20 år siden, kunne man si seg enig i at vi hadde en kristen kulturarv. Dette fordi så å si alt av etikk, normer og moral kunne adresseres til Bibelen.

I dag hevdes det ofte i klasserommet at dette har humanismen tilført Norge. Norge er likevel størst på sekularisme, noe som tydelig kommer fram av innlegget til Jacobsen Leganger; man hevder at den eneste "riktige tro" er at alle har rett i sin tro. Vet dere hvor mye motsigelser dette leder an til?

Faktisk finnes ikke en religion i verden som ikke hevder at den har den eneste riktige veien til frelse. Muslimer tror jf. Koranen at den eneste måten for frelse er ved å følge Muhammeds lære, for å kunne komme til himmelen etter døden. Kristne (som ikke bare er kristne fordi de er døpt, går i kirka hver jul og har en tro på en eller annen Gud) tror jf. Bibelen at den eneste veien til frelse er å tro på Jesus, for å kunne komme til himmelen. Slik kunne jeg lagt fram også de andre religionene.

Hva om kristendommen har rett? Det utelukker i så fall alle andre livssyn! Jeg synes det er interessant at kristendommen er den raskest voksende religionen/livssynet i verden i dag, og de stedene den vokser raskest er der hvor det er vanskeligst (for ikke å si direkte livsfarlig) å være kristen. Eksempler på land er Colombia, India, Kina, Midtøsten med spesielt Iran, Nord-Korea. Kilder: opendoors.no og operationworld.org

Siden Norge er såpass sekularisert, er det meget stor grunn til å bekymre seg over at kristen kulturarv faktisk ikke er i fokus i dag. Spørsmålet er bare hvor denne kulturarven har plass i skolefagene i dagens skole. Ikke i RLE i hvert fall. Selv om Norges grunnlov er gjennomsyret av kristne verdier, og moralen hos folk flest handler om åpenhet, kjærlighet, toleranse, tro på andre enn seg selv – er det de færreste som vet at dette står i Bibelen, og at det sto der først.

Kanskje burde samfunnsfaget inneholde undervisning om kristen kulturarv, altså røttene til det samfunnet vi lever i i dag. Da er det vel ingen fare for "misjon" i klasserommet som Jacobsen Leganger er så redd for. "Misjon" er for øvrig noe misforstått, da "den barmhjertige samaritan" er en misjonsfortelling. Jeg spør derfor deg som husker fortellingen fra Bibelen; er den så farlig å høre om? Den handler kun om å hjelpe sin neste.

Powered by Labrador CMS