- Når det er krig utnytter alle hverandre. Fordi jeg var ett av de minste barna som hadde flyktet, tenkte familien å tjene penger på meg og bruke meg som slave. Da rømte jeg og bodde på gata. Det var bedre for meg, sa Eben Jr. til elevene på Grünerløkka skole. Foto: Marianne Ruud
- Når det er krig utnytter alle hverandre. Fordi jeg var ett av de minste barna som hadde flyktet, tenkte familien å tjene penger på meg og bruke meg som slave. Da rømte jeg og bodde på gata. Det var bedre for meg, sa Eben Jr. til elevene på Grünerløkka skole. Foto: Marianne Ruud

Eben Jr. rapper om flukten fra Liberia til Norge

Han har vært flyktning og bodd på gata. Nå opptrer Eben Jr. med rappere som OnklP og Admiral P. I går fortalte han elever på Grünerløkka skole om et undervisningsopplegg han bidrar på.

Publisert

Rapperen Eben Jr. heter egentlig Ebenezer Akoi Jr. Han var bare to år gammel da det brøt ut krig i hjemlandet Liberia i Afrika. Først flyktet han med familien. Så ble han sendt alene for å bo sammen med en onkel i nabolandet Elfenbenskysten. Han har også vært flyktning i Sierra Leone og Guinea.

– Når det er krig utnytter alle hverandre. Fordi jeg var ett av de minste barna som hadde flyktet, tenkte familien å tjene penger på meg og bruke meg som slave. Da rømte jeg og bodde på gata. Det var bedre for meg, sa Eben Jr. til elevene.

 

 

Eben Jr. fortalte i dag om livet sitt både som flyktning og artist til en 7. klasse på Grünerløkka skole i Oslo. Han beskrev hvordan det er å bo på gata, mangle mat og vann, bare eksistere fra dag til dag.

– Da jeg kom til Norge, fikk jeg for første gang min egen seng. Jeg fikk trygghet, og kunne gå på skole. Jeg trengte ikke rømme mer, fortalte han.

Etter nesten 15 år på flukt gjennom ulike afrikanske land, kom han til Norge som kvoteflyktning. Da han ankom Vadsø med faren og en yngre bror, var han 16 år gammel.

 

Musikalsk familie

– Faren min er også musiker og jeg har seks søsken her i Norge som også driver med musikk. Vi er en veldig musikalsk familie, sier Eben Jr. til Utdanning. Faren bor i dag i Sandefjord.

– Faren min har alltid engasjert seg i sosialt arbeid og ett av prosjektene han holder på med nå er skolegang for barn i Liberia, sier Eben Jr.

Han forteller at det er ett år siden Redd Barna spurte ham om å bidra. Jeg sa ja fordi norske ungdommer ikke har opplevd det samme som meg i sin barndom. Gjennom musikken min, tekstene mine og det jeg forteller, håper jeg de kan forstå mer av hvordan det er å være flyktning.

– Du skriver også tekstene dine selv?

– Av og til, men de fleste av låtene mine er blitt til gjennom et teamarbeid.

– Hva er planene framover?

– Det er å lage noen flere låter og så dra på festivaler til sommeren, sier han.

Men det gjelder å få tid, for 30-åringen har fått familie. Datteren Amalie på tre år går i barnehage.

Han har dessuten full jobb i tillegg til artistkarrieren.

Til elevene sa han: – Jeg er ikke rik. Men stemmen min, den kan jeg bidra med.

 

– En smart kid

Dette sier en av elevene, Mohammed Usman Ammad til Eben Jr.: – Vi som bor i Norge, vi er ikke så takknemlige for at vi har et hjem. Vi må huske å takke mamma når hun har laget mat. Kanskje har hun brukt lang tid, men vi tar det bare som en selvfølge.

– Du er en smart kid. Du har skjønt det, svarer rapperen.

Klassekameratene Yassin Oussalem og Håkon Uggdal Sem-Jacobsen synes det er spennende å få møte Eben Jr. til samtale. De liker musikken til Eben Jr. og snakker om rap beat og flow.

Eben Jr. forteller at han syntes det var kaldt da han kom til Vadsø. Men det å få sove i sin egen seng, begynne på skolen og ikke lenger være redd, det fikk ham til å føle seg som en konge.

En av elevene ville vite om han liker geitost og annen norsk mat.

– Geitost er digg. Jeg spiser både norsk og afrikansk mat. Jeg liker en blanding, sier han.

Om språk forteller han at han lærte engelsk i Sierra Leone og fransk i Elfenbenskysten. Han gikk på skole i begge land og kunne både lese og skrive da han kom til Norge.

 

Nytt interaktivt undervisningsopplegg om flyktninger

Den 21. mars er det FNs internasjonale dag mot rasediskriminering. Redd Barna valgte å bruke denne dagen til å lansere det nye undervisningsopplegget om flyktninger i serien «Det magiske klasserommet».

Dette er fjerde gang Redd Barna lanserer et nytt undervisningsopplegg i serien «Det magiske klasserommet». Fra før finnes temaene fred, fattig/rik og klima.

Bakgrunnen for at Eben Jr. kom til Grünerløkka skole er at det interaktive undervisningsmateriellet inneholder en video der elevene får møte Eben Jr. både som artist og tidligere flyktning.

I tillegg er har han skrevet og framfører en helt ny låt «Fri som deg».

 

- Vil at barn skal få oppleve hvordan det føles å måtte flykte

Guro Håndlykken i Redd Barna sier til Utdanning at Redd Barna vil formidle hvordan det oppleves for barn å måtte flykte. Det digitale undervisningsopplegget inneholder filmer, bildeserier, oppgavespill og aktiviteter for elever på 4. til 10. trinn.

– Elevene får lære om årsaker til at mennesker flykter, og hvor de drar. De får høre om barns rettigheter, og hva norske barn kan gjøre for å hjelpe andre barn.

«Det magiske klasserommet» oppfyller blant annet kompetansemål i Kristendom, religion, livssyn og etikk og samfunnsfag. Det er tilrettelagt for døve- og hørselshemmede.

Det digitale klasserommet finner du her: https://reddbarna-fluktrommet.herokuapp.com/kloden

Powered by Labrador CMS