Skiskytterne Kristin Hjelstuen (t.v.) og Anne Tine Markset (t.h.) testet oppskriftene sammen med Marit Bjørgen før OL.

Idrettsjenter med egen kokebok

Jenter på ulike toppidrettsgymnas har tatt initiativ til å lage en kokebok med matoppskrifter tilpasset treningshverdagen. Elever og langrennsløper Marit Bjørgen har testet oppskriftene.

Publisert Sist oppdatert

Matrettene er smakstestet og godkjent av elever ved Sirdal videregående skole, jenter fra Oslo skikrets og langrennsløper Marit Bjørgen. Norges ferske tredobbelte olympiske mester er en viktig ambassadør for Sunn jenteidrett.

Bok heter Spis smart - en kokebok for unge idrettsutøvere.

– Å lage god mat behøver ikke være tidkrevende. Men det krever litt planlegging. Variert og sunn mat er viktig for alle idrettsutøvere uansett alder, sier Bjørgen til www.sunnjenteidrett.no

Nyttig for alle

– Kan elever som ikke driver med toppidrett, ha nytte av boka?

– Så absolutt. Her finnes det oppskrifter på sunn mat som passer for alle, sier prosjektleder og håndballspiller Else-Marthe Sørlie Lybekk til Utdanning.

– Selv om boka er laget for unge idrettsutøvere, inneholder den nyttige råd og tips til andre også. Vi har tenkt at boka for eksempel passer godt for elever i videregående opplæring som har flyttet på hybel, sier Sørlie Lybekk.

– Det er mye fokus på kosthold og helse blant ungdom. Hva slags tips får de her?

– Her finner de oppskrifter på både frokost, matpakke, restitusjonsmat, middag og kosemat. Oppskriftene er raske og enkle å lage. Dette er en bok med nyttige råd og tips om kosthold for alle som trenger et praktisk verktøy i hverdagen, sier hun.

Boka har hatt en prosjektleder til, friidrettsutøver Ingvill Måkestad Bovim.

Supert tiltak

– Jeg synes dette er et supert tiltak. Jeg vet det er mange unge idrettsutøvere som trenger en slik kokebok, sier Bjørgen til www.idrett.noS

Sørlie Lybekk forteller at boka er laget i samarbeid med de ulike opplysningskontorene for mat. Torbjørg Haugen, som jobber som kokk i Norges Skiskytterforbund, har også bidratt sterkt. Hun lager mat for skiskytterelevene på Sirdal videregående skole.

– Å få i seg nok mat er det viktigste for idrettsutøvere. Kroppen trenger energi for å prestere på trening. Hva du spiser og når du spiser har også betydning for prestasjonen. Uten nok drivstoff kan du glemme å gå fort på ski, sier Bjørgen.

Boka ble lansert i Idrettens Hus på Ullevål stadion 3. mars.

Powered by Labrador CMS