Statens personaldirektør, Gisle Norheim (t.v) tar en selfie med partene i lønnsoppgjøret representert med Egil Andre Aas, LO, Pål N. Arnesen, YS, Guro Elisabeth Lind, Unio, og Anders Kvam, Akademikerne.
Statens personaldirektør, Gisle Norheim (t.v) tar en selfie med partene i lønnsoppgjøret representert med Egil Andre Aas, LO, Pål N. Arnesen, YS, Guro Elisabeth Lind, Unio, og Anders Kvam, Akademikerne.

Forhandlingsbrudd i tariffoppgjøret i staten

LO Stat, YS Stat, Unio og Akademikerne brøt mandag ettermiddag forhandlingene med staten om årets hovedoppgjør. Oppgjøret går til mekling 23. september.

Koronapandemien hadde på forhånd ført til moderate forventninger til hovedoppgjøret, der partene forhandler om de økonomiske rammene og lønns- og arbeidsvilkårene i tariffavtalen for statsansatte.

Oppgjøret startet 1. september og skulle etter planen vare til midnatt 15. september. Arbeidstakerorganisasjonene valgte likevel å bryte tidlig som følge av at de mener at staten, representert i forhandlingene av Kommunal- og moderniseringsdepartementet, er urimelige når de ikke er villige til å gå med på noen ytterligere økte tillegg.

– Staten var urokkelige og ikke villig til å gå inn i reelle forhandlinger, sier forhandlingsleder i Unio, Guro Elisabeth Lind.

Les også: – Vi har en veldig god sak i et oppgjør med veldig lite penger

Mener ansatte får tilstrekkelig lønnsvekst

Kommunal- og moderniseringsdepartementet mener på sin side at kombinasjonen av fjorårets lønnstillegg, lønnsøkninger som følge av nyansettelser og nye pensjonsbestemmelser, vil gi en årslønnsvekst på 1,7 prosent – som er i tråd med resultatet fra frontfaget, opplyser departementet i en pressemelding.

– Staten mener fjorårets oppgjør har spist opp muligheten for et tillegg i år. Det er vi uenig i, understreker leder i LO Stat, Egil André Aas i en pressemelding.

– Vi var villige til å finne en løsning hvor vi tar hensyn til den spesielle situasjonen i landet. Men vi møtte en motpart som åpenbart hadde bestemt seg på forhånd, sier han.

Les også: Er hovedforhandlingene en religiøs høytid for Akademikerne?

Frykter konsekvenser for arbeidsplasser

Også de andre arbeidsgiverorganisasjonene er kritisk til at staten ikke har endret standpunkt gjennom de to ukene forhandlingene har pågått.

– Når staten avviser alle våre økonomiske krav, har vi ikke noe annet valg enn å bryte forhandlingene. Staten må innta en helt annen holdning når vi møtes i mekling 23. september, sier leder for YS Stat, Pål Arnesen, i en pressemelding.

Akademikerne understreker at mangelen på statlig velvilje kan få negative konsekvenser når det kommer til rekruttering, utvikling og organisasjonenes mulighet til å holde på kompetente ansatte.

– Det er overraskende og skuffende at staten nekter å åpne reelle forhandlinger om forbedringer i avtalen, sier forhandlingsleder i Akademikerne stat, Anders Kvam.

Meklingen hos Riksmekleren starter 23. september og fristen går ut ved midnatt 14. oktober.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS