Ivrige lesehester fikk møte kronprinsessen

Kronprinsesse Mette-Marit ble litt overveldet over femteklassingene hun møtte tirsdag. Veldig mange hadde lest bøkene hun fortalte om – og nesten alle ville bli statsminister.

Rundt 40 elever fra femte klasse ved Ruseløkka Skole i Oslo var invitert til lystslottet Oscarshall på Bygdøy tirsdag. Kronprinsesse Mette-Marit spurte dem hvor mange som hadde lest forfatter Lars Joachim Grimstads barnebøker «Barna som forsvant» og «Solkongen». Hun ble tydelig overrasket over at nesten alle barna strakte hånden i været:

– Så gøy, det var veldig gøy at så mange har lest bøkene. Er det noen av dere som kunne tenke dere å bli statsminister?

Det utløste latter at nesten alle hendene igjen føk i været.

Gøy og alvor

På spørsmål om hva barna ville gjort hvis de var statsminister, fikk forfatter Grimstad, som var med på lesedagen, bekreftet sine egne erfaringer:

– Barn ville ikke avskaffet lekser og innført lengre ferier om de ble statsminister. De fleste sier at de ville gjøre verden til et bedre sted og ta imot flere flyktninger.

Han jobber egentlig i reklamebransjen, men skriver også barnebøker, basert på hvilke bøker han selv ville ha likt å lese og hva hans egne barn liker. Han prøver å ta opp temaer som er vanskelige, for eksempel hva vi er redde for. Barna fra Ruseløkka fortalte at de er redde for edderkopper, slanger, krig, mørket, døde og at vennene deres skal flytte.

Kronprinsesse Mette-Marit takket Grimstad for morsomme bøker, som samtidig får leseren til å tenke nye tanker om den verden vi lever. Grimstad leste litt høyt, før barna fikk sjansen til å stille spørsmål.

Perfekt dag

Arrangementet «Leselystslottet» er en fortsettelse av kronprinsessens litteraturtog, der målet er å få til en nasjonal dugnad for å få flere, særlig barn og unge, til å lese bøker. Kronprinsessen fortalte at hennes barn leser mye selv og blir lest mye for.

Etter lesestunden skulle femteklassingene videre på omvisning på Oscarshall og få servert boller:

– Dette høres ut som en fin skoledag? En ganske perfekt skoledag, utbrøt kronprinsessen, og fikk bekreftet den antakelsen.

Før de gikk fikk barna kongelig tips om å lese «brødrene Løvehjerte» av Astrid Lindgren:

– Den er en av mine favorittbøker ennå, enda så mange bøker jeg har lest, sa kronprinsessen.(©NTB)