Konstituert leder i Norsk Lektorlag, Helle Christin Nyhuus.

Lektorer i streik får massiv støtte

– Våre medlemmer i streik opplever massiv støtte fra sine kollegaer, også dem som er i andre organisasjoner. Det setter vi umåtelig stor pris på, sier fungerende leder, Helle Christin Nyhuus.

Publisert Sist oppdatert

De 44 medlemmene i Norsk Lektorlag som så langt er tatt ut i streiken så fram til å streike sammen med kollegaer i andre fagforeninger, men slik gikk det ikke. Samme dag som Lektorlaget kunne offentliggjøre sin streik, 4. juni, foreslo regjeringen tvungen lønnsnemnd for å løse arbeidskonflikten mellom Unio og KS.

Dermed måtte 22.000 Unio-medlemmer tilbake i jobb, og Norsk Lektorlag står igjen som eneste streikende organisasjon i KS. Mange av lærerne som måtte avbryte streiken er opprørte. Men selv om de 44 står igjen alene, har de ikke tenkt å gi seg.

– Vi er sinte på KS. Det tilbudet de kom med var ikke godt nok. Vi streiker så lenge vi tror at vi kan oppnå noe, sier fungerend leder i Norsk Lektorlag, Helle Christin Nyhuus.

Svakere lønnsutvikling

Lektorene har hatt en svakere lønnsutvikling enn andre sammenlignbare grupper i kommunen i mange år.

– Riksmeklers forslag møter ikke denne utviklingen, og det var tydelig at Lektorlaget ikke kunne akseptere forslaget. Alle politiske partier, uavhengig politisk farge, sier de skal satse på kunnskap i skolen. Men, uavhengig av politisk farge, er ikke politikerne villig til å finansiere kunnskapen, sier Nyhuus.

Det å ha medlemmer ute i streik koster imidlertid forbundet en god del.

– Ja, det koster av medlemmenes penger å streike. Men denne gangen kunne vi ikke godta tilbudet. Våre medlemmer har hatt mye merarbeid under pandemien og fikk et dårlig oppgjør i fjor. Kampviljen er stor. Nok er nok, sier Nyhuus.

Norsk Lektorlag har tatt ut 24 medlemmer på Drammen videregående og 20 medlemmer er tatt ut i streik på Horten videregående skole.

Powered by Labrador CMS