En av ti ungdommer i Skedsmo støtter Syria-farere

Én av ti skoleelever i Skedsmo sier de i stor eller svært stor grad støtter ungdommer som drar til Syria for å kjempe med våpen, skriver Romerikes Blad. Men politiet er ikke bekymret.

Det viser årets Ungdata-undersøkelse. Kommuneledelsen er overrasket og har startet forebyggende arbeid, ifølge  Romerikes Blad.

Ungdata-undersøkelsen i Skedsmo ble gjennomført i januar og februar i år. I tillegg til å svare på spørsmål om rus, tobakk, venner, foreldre, helse, kriminalitet, skole, nærmiljø og fritidsaktiviteter, fikk skoleelevene flere spørsmål om politikk og samfunn.

Én av fire

Svaret som har skapt uro kom på dette spørsmålet:

– De siste årene har en del unge dratt fra Norge til krigen i Syria. I hvor stor grad støtter du valget til de ungdommene som har dratt for å kjempe med våpen?

Mer enn én av fire gir sin støtte til Syria-farerne i større eller mindre grad, viser tallene.

I alt 2.227 av de 2.766 elevene som deltok i undersøkelsen, svarte. Av disse sa 279 elever at de i stor grad, eller svært stor grad støtter unge som drar til Syria for å kjempe, mens 311 elever svarer at de i noen grad støtter Syria-farerne.

Det er litt flere ungdomsskoleelever enn videregåendeelever som gir sin støtte.

Handler om bakgrunn

Forebyggende koordinator mot radikalisering og voldelig ekstremisme i Øst politidistrikt, Arild Kragset, sier at det ikke er stor grunn til bekymring.

– Det vil være elever som tenker annerledes enn andre rundt slike spørsmål. Mye handler nok om bakgrunn. En kurder, sunnimuslim, sjiamuslim eller palestiner vil nok svare annerledes på et slikt spørsmål enn du og jeg, sier Kragset.

Til sammen deltok 1.764 ungdomsskoleelever og 1.002 videregåendeelever i undersøkelsen. (©NTB)

Powered by Labrador CMS