Elever på 4.trinn får svømmeundervisning, men i fjor stengte både skoler og svømmebasseng 12.mars.
Elever på 4.trinn får svømmeundervisning, men i fjor stengte både skoler og svømmebasseng 12.mars.

En hel årgang med elever har gått glipp av svømming i skolen

Da skolene stengte, gikk en hel årgang glipp av viktig svømmeundervisning. Norges svømmeforbund er bekymret.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er svært bekymret for de elevene som gikk i 4. trinn forrige skoleår, sier Jan Kjensli, utviklingskonsulent i Norges Svømmeforbund. Elever som var på 4. trinn i fjor gikk glipp av svømmeopplæring da skolene stengte 12.mars.

En rapport fra kommunerevisjonen i Oslo viser at kun er 20% av skolene tilbyr svømmeopplæring på 5.-7. trinn. For disse barna blir det foreldrenes ansvar å lære dem å svømme.

– Det betyr at de elevene som ikke oppnådde ferdighetsmålet om å være svømmedyktig ved utgangen av 4. trinn har små muligheter til å oppnå dette, med mindre de har foreldre som kan lære barna å svømme eller har mulighet for at barna kan delta på svømmeopplæring på fritiden, sier Jan Kjensli.

Skolenes ansvar

I fjor sommer var det mange kommuner og stiftelser som bevilget midler til sommeraktiviteter for barn og ungdom. Ifølge svømmeforbundet fikk 10.000 barn og unge på svømmeopplæring i fjor sommer.

– Vi håper at man kan gjenta dette også i år, sier Jan Kjensli. Men han advarer mot å tro at dette tilbudet kan erstatte skolens svømmeopplæring.

– Opplæring i ferier eller på fritiden gjør ikke at alle som har behov for ekstra opplæring får tilbud om det. Det er derfor viktig at skoleledere og skoleeiere har en god plan for hvordan man skal kunne gi elevene den opplæringen de har krav på, sier Jan Kjensli. Han mener skolene må sørge for at elever som gikk glipp av svømmeopplæring i fjor, får tatt dette igjen.

– Elevene har etter opplæringsloven krav på at skolen skal yte de ressurser som er nødvendige for at elevene skal kunne oppnå fastsatte kompetansemål, sier Kjensli.