Fire av ti minoritetsungdommer som dropper ut av idrettslag, sier de slutter for å bruke mer tid på skolearbeidet.
Fire av ti minoritetsungdommer som dropper ut av idrettslag, sier de slutter for å bruke mer tid på skolearbeidet.

Innvandrerungdom prioriterer skole foran idrett

Ungdommer med to innvandrerforeldre dropper idrettslaget for å gjøre lekser. De bruker mer tid på skolearbeid enn elever med to norske foreldre gjør.

Publisert Sist oppdatert

I familier med to norskfødte foreldre er oppfattinga at skole og idrett støtter hverandre. Idrett blir ikke prioritert bort på grunn av skole. Det skriver Mads Skauge i en artikkel i Nordisk Tidsskrift for ungdomsforskning. Artikkelen er en del av et doktorgradsarbeid ved Universitetet i Stavanger.

Forskning.no omtalte artikkelen først.

- Blant minoritetsungdom er frafallet fra idrettslag høyest blant de med de beste skolekarakterene, mens det er motsatt for majoritetsungdom, skriver Mads Skauge.

Fire av ti minoritetsungdommer som dropper ut av idrettslag, sier de slutter for å bruke mer tid på skolearbeidet, ifølge Skauges undersøkelser. Samtidig viser undersøkelsene at innvandrerungdom bruker mer tid på lekser enn majoritetsungdom.

Les også: Flere innvandrere fullfører studieforberedende på normert tid

Stort frafall

Samtidig refererer Skauge til andres undersøkelser som viser at 9 av ti norske ungdommer mellom 13 og 19 år på ett eller anna tidspunkt har vært med i et idrettslag. En så stor oppslutning om idrettslaga er unik i internasjonal sammenheng. Men frafallet er generelt stort. Seks av ti trettenåringer deltar i aktiviteter i idrettslag. To av ti er aktive som attenåringer.

Powered by Labrador CMS