Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum på folkemøte på Studentersamfundet i Trondheim i regi av NRK.
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum på folkemøte på Studentersamfundet i Trondheim i regi av NRK.

Vedum ut mot Solberg i lokaliserings-debatten: – Skyver styrene foran seg

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener det må være opp til politikerne og ikke skolestyrene å bestemme hvor høyskoler og universiteter skal ligge.

Publisert Sist oppdatert

Vedum mener nedleggelsen av lærerutdanningen på Nesna og sykepleierutdanningen i Sandnessjøen viser konsekvensene av å la styrer og markedstankegang ha kontroll over lokaliseringen av studiesteder.

Han viser til Universitetet i Tromsø som et suksesseksempel på hvordan plasseringen av et studiested kan utvikle et lokalsamfunn.

Erna Solberg ville ikke si om hun var enig eller uenig i nedleggelsen av Nesna, men sa hun stilte seg bak systemet der det er opp til skolestyret å ta disse avgjørelsene.

– Det er denne ansvarsfraskrivelsen vi i Sp er imot. Man skyver styrene foran seg, og de legger ned. Vi er redde for denne typen grep. Vi mener dette må være et politisk ansvar, sa Vedum under torsdagens folkemøte i Trondheim i regi av NRK.

Solberg svarte med å understreke at hun mener det er viktig å ha utdanningsinstitusjoner spredt rundt i landet. Hun viste også til at digitaliseringen gir nye muligheter.

– Der kommer det snart en ny reform som vil gi voksne muligheten til å ta fullverdig utdanning uten å flytte seg. Da kan man få tilbud ved Universitetet i Oslo, Universitetet i Tromsø, eller i Alta, selv om du bor i Lillehammer, sier Solberg.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS