I Bergen er fire barnehageansatte under etterforskning og en person er dømt for overgrep mot barn. Foto: Paal Svendsen

Fire barnehageansatte i Bergen under etterforskning for overgrep - én er dømt

Det siste året har fem mannlige barnehageansatte i Bergensområdet blitt siktet eller dømt for overgrep.

Torsdag ble det kjent at en barnehageansatt i Fjell kommune i Hordaland er siktet for seksuelle overgrep mot barn, ifølge Bergens Tidende.

Utdanning har skrevet en rekke saker om overgrep mot barn gjort av ansatte i barnehage og skole. Alle sakene finner du her: utdanningsnytt.no/overgrep

Foreldrene i barnehagen der den ansatte jobbet ble orientert om saken onsdag kveld. Dette er den femte barnehageansatte i Hordaland som kommer under etterforskning for overgrepsbilder eller overgrep i 2016.

 

– Skaper ubehag 

En av de mistenkte er dømt. Noen av de siktede kom fram som en del av Bergen-politiets «Dark Room»-operasjon som avdekket en rekke overgripere i hele Norge. De andre er blitt siktet uavhengig av Dark Room-saken.

Odd Arild Viste, en av hovedtillitsvalgte i Utdanningsforbundet Bergen, sier at sakene fort kan føre til bekymring blant mannlige barnehageansatte.

– Jeg har snakket med mange som har uttrykt bekymring når slike saker avdekkes. De frykter jo en generalisering av alle mannlige barnehageansatte, og at dette skal påvirke dem negativt i deres egen jobbhverdag. Det er ingen som har kontaktet med spesifikt i henhold til disse sakene, men det skaper jo ubehag, og man er redd for å bli mistenkeliggjort. Nå skal det også sies at de også er glade for at slike saker får den oppmerksomheten de får, sier han.

 

– Transparente på alle nivåer 

Han påpeker at Bergen kommune har satt i gang tiltak som retter fokuset mot overgrep i barnehagen.

– Ledere og ansatte blir kurset i hvilke tiltak de kan gjøre hvis slike situasjoner oppstår. I tillegg ble den nye barnehagebruksplanen vedtatt i Bystyret i går. I den er gjennomsiktighet i barnehagen tillagt mye vekt, slik at rutiner og samvær med barna ikke skal være skjult. Så dette er noe som blir tatt på alvor.

– Hvordan balanserer man nødvendige tiltak og unngåelse av mistenkeliggjøring?

Jeg tror det at man er transparente på alle nivåer er det viktigste, og at man snakker om det. Det er veldig viktig å finne en balanse, og da er det viktig at lederne tar et ansvar og skaper trygghet i barnehagen, slik at ingen føler seg utsatt, sier Viste.

 

Saker i Bergen

1. Barnehageansatt i Fjell kommune siktet for overgrep.

2. Barnehageansatt siktet for overgrep mot to barn i barnehage i Bergen. Mannen ble pågrepet i januar 2016, og saken er fortsatt under etterforskning.

3. Barnehageansatt 25 år. Siktet for overgrep i Bergen. Han er siktet for voldtekt av ett barn og overgrep mot flere barn i barnehagene han har jobbet. Mannen har jobbet i to ulike barnehager i Bergen, og har vært aktiv i idrettsmiljøet som trener for barn.

4. Barnehageansatt (26) Siktet for besittelse av overgrepsmateriale. Ble avslørt gjennom «Dark Room»-saken hos politiet i Bergen i november 2016. Mannen beskrives som «førskolelærer.»

5. Barnehageansatt (25) Dømt i Bergen tingrett 2016 Dømt for: § 305, § 311

Straff: 2 år. Mannen jobbet i en kommunal barnehage i Bergen da han ble pågrepet. Han er dømt for å ha produsert, spredt og oppbevart overgrepsbilder av barn. Han er også dømt for nettovergrep.

 

 

Powered by Labrador CMS