I dag begynte Oliva Jenny Hildrestrand Vik i 1. klasse. Det er godt å ha med pappa og mamma når hun skal hilse på kunnskapsminister Jan Tore Sanner. Foto: Marianne Ruud

– Litt skummelt å begynne i første klasse

Fint å ha med mamma og pappa. Det synes Oliva Jenny Hildrestrand Vik. Hun fikk hilse på kunnskapsminister Jan Tore Sanner. Oliva og 40 andre møtte til første skoledag på Brynseng skole.

Publisert

– Litt skummelt, synes Oliva, om første skoledag, men hun gleder seg også. Det er godt å kunne ha både mamma og pappa ved siden av seg denne første skoledagen.

– Jeg er seks år, forteller Oliva.

Hun og foreldrene Kristian Vik og Henriette Hildestrand er de første som benker seg i amfiet.

Med det samme Oliva har hilst på kunnskapsminister Jan Tore Sanner kommer TV 2 for å gjøre intervju med henne og foreldrene. Så dukker flere og flere foreldre, besteforeldre og nye elever opp.

Assisterende rektor Anne Zetterdahl har vært på plass siden tidlig i morges for å sjekke at alt var klart. Hun har fått i oppgave å ønske 41 elever på 1. trinn på Brynseng skole i Oslo velkommen.

I tillegg til kunnskapsminister Jan Tore Sanner var også ordfører Marianne Borgen og leder for utdanningsetaten i Oslo, Astrid Søgnen, på plass.

 

 

Får ta læreren og ministeren i hånden

Assisterende rektor roper opp elevene i klasse 1 A først. En etter en reiser seg fra amfiet, hopper nedover trappene og går for å ta rektor og kunnskapsministeren i hånden.

Gaute, Noela, Umair, Melisa, Fredrik, Rayaan, Alma Leonora, Tamim, Viljar, Stellan, Hatem, Agate, Salma, Hedvig, Shuja, Astrid, Gina, Uttara, Tobias, Oliva og Ella står til slutt på rad og rekke.

– Husk at selv om dere skal lære på skolen, så skal dere fortsatt leke. Og dere kan alltid snakke med de voksne hvis det er noe dere lurer på, sier ordfører Marianne Borgen.

– Hvis dere ser noen som er lei seg eller som ikke har venner, så si fra til en voksen, oppfordret hun.

 

 

Norges mest klimavennlige skole

Brynseng skole, som var ny i 2017, er Norges mest klimavennlige skole. Her er det solcellepaneler langs hele fasaden. Og all kunst på veggene har klima og miljø som tema.

– Vi bruker skolen som et læremiddel, sier Zetterdahl til Utdanning.

Tilrettelagt for fysisk aktivitet er det også. Skolen har ballbinge på taket og lekeområde foran inngangen.

Etter at alle har benket seg, ble elever på 2. trinn ønsket velkommen inn for å synge Brynsengsangen. Den ble forfattet av rektor og assisterende rektor til åpningen i fjor.

 

«Vi er elevene på Brynseng
og vi vil alltid være din venn
oss kan du stole på
for vi har begynt her nå
og det blir skikkelig bra

Her vil vi lære alt vi trenger
lese og regne litt med penger
og vi kan kode litt
spille og danse fritt
Hurra jeg kjenner meg glad!»

Elevene hopper opp og ned mens de synger refrenget:

 

«Jeg har fått dilla på å lære mer, det er kult med alt nytt som skjer,
jeg kjenner mestring det er lett, bli med det føles så fett,

 

Sanner bet seg merke i sangteksten

– Jeg hørte hva dere sang om å lese og regne og om å være venn. Alt det er viktig når dere nå begynner på skolen. Jeg la også merke til slagordet «Vi sikter høyt og vinner hjerter». Det liker jeg godt, sa Sanner.

– Er det noen som har gledet seg, spør han og ser utover rommet:

– Ja, roper elevene i kor.

Sanner snakker om å bygge kunnskap og sammenligner det med å bygge lego eller plante karsefrø og følge med på at de blir grønne dagen etter de er sådd.

 

 

– Hadde sommerfugler i magen selv

– Hva synes du om å få møte elevene på Brynseng skole første skoledag?

– Jeg synes det er fantastisk spennende og de er heldige som får gå på en så fin og klimavennlig skole.

– Hva husker du fra din egen første skoledag?

– Jeg husker at jeg gikk sammen med bestekameraten min og at vi begge hadde med foreldrene våre. Og akkurat som mange av elevene jeg traff i dag, så hadde jeg sommerfugler i magen selv, sier Sanner.

Hans første skoledag var på Hosle skole i Bærum.

– Jeg husker også at jeg synes det var veldig langt fram til rektor da jeg skulle gå fram og hilse, sier kunnskapsministeren.

– Var du spent på hvordan det ville bli å få venner?

– Ja, veldig. Og derfor synes jeg det var fint at jeg kjente noen av dem jeg begynte sammen med. Og det fine er at flere av dem jeg begynte i første klasse med fortsatt er mine aller nærmeste venner, sier han.

 

Spente lærere

Også lærerne Guro Karlsen Røe og Kari Degerstrøm er spente på å møte sine nye elever. De har begge jobbet på Hasle skole tidligere. Denne skolen leier lokaler på Brynseng skole ett år til,mens Hasle skole er under rehabilitering. Det betyr at skolen nå har 570 ekstra elever.

Det har bydd på litt ekstra utfordringer med å finne rom og kontorer til alle, men det har gått fint rapporterer lærerne. På Brynseng skole er det plass til 840 elever og elevtallet trappes opp år for år.

At det litt etter litt blir flere lærere i skolen, blir godt mottatt av både skoleledelsen og lærerne på Brynseng skole. Sanner håper skolen vil satse på tidlig innsats og intensivopplæring for elever som henger etter og at flere lærere vil gi rom for å kunne gjøre det.

Guro og Kari hadde for anledningen kledd seg i helt like klær. Det syntes elevene var artig.

 

Powered by Labrador CMS