Oppløftende fraværstall i Finnmark, mener Solberg

Statsminister Erna Solberg (H) mener det ikke er et uttrykk for mobbing av Finnmarks-elever at hun presenterer fraværsstatistikk i Alta.

På en videregående skole i Alta kunne statsministeren legge fram ferske tall som viser en markant nedgang i fraværet i den videregående skolen i Finnmark. Fallet er på hele 47 prosent per 1. desember, etter at regjeringen innførte nye fraværsregler.

– Dette er et signal om at det nytter å holde orden og disiplin i klasserommene, sier Solberg til NTB.

– Riktig med grense

Hun er ikke imponert over hvordan de rødgrønne lot fraværet nærmest være frivillig i den videregående skolen. Ifølge Solberg er den ferske undersøkelsen et håndfast bevis på at det var riktig å innføre en øvre fraværsgrense på 10 prosent ved skolestart.

– Vi vet at fraværet har vært spesielt stort her i Finnmark, sier Erna Solberg. Hun avviser at det skulle være spesielt ufølsomt å velge Finnmark av den grunn.

Hun er i Finnmark tirsdag morgen også for å gjøre stas på den nye E6-parsellen som åpnes. Lattermildt flirer hun bort en nordnorsk betraktning om at det måtte en Høyre-Frp-regjering til for å få bompengestrektninger helt i nord.

Tirsdagen sammenfaller med Lucia-dagen, som ble behørig feiret med en ekstra prominent gjest hos Breidablikk Barnehage i Alta.

Jobb uten utdannelse

Forsker Elfred Magnussen ved nordisk institutt for studier, innovasjon, forskning og utdanning sier til NRK at man ikke trenger utdannelse for å få jobb i Finnmark, Det mener statsminister Erna Solberg er å sette saken vel mye på spissen.

– Jeg tror finnmarkingene også ser at her er en kjønnsdeling som vi ikke kan se bort fra i Finnmark. Det er jentene som fullfører skolen og guttene som faller fra. Jeg sier ikke at det er umulig å få seg jobb uten utdannelse i Norge, men at det er dumt å satse på det, sier statsministeren til NTB. (©NTB)

 

Powered by Labrador CMS