Nord universitet har levert skjebnesvanger rapport

Mandag mottok Nokut rapporten fra Nord universitet om doktorgradsprogrammet i profesjonsvitenskap. Er ikke Nokut fornøyd med rapporten, kan universitetsstatusen ryke.

Publisert Sist oppdatert

Nord universitet fikk to år på seg til å rette opp og mangler ved doktorgradsprogrammet. Fristen gikk ut søndag 13. februar, og Nokut har nå mottatt en rapport om endringer og utbedringer i programmet.

Ansvaret for programmet er delt mellom fakultet for lærerutdanning kunst og kulturfag og fakultet for sykepleievitenskap og helse. I rapporten står det blant anna at ett forbedringstiltak er at fakultetsledelsene har peikt ut 27 vitenskaplig ansatte som skal ha et særlig ansvar for forskning og gjennomføring av sentrale sider ved programmet. Det framheves også at den vitenskapelige produksjonen i de aktuelle faga, målt i publiseringspoeng, er økt betydelig.

Minst fire program

Blant krava for å være universitet er at institusjonen har minst fire doktorgradsprogram. Nord universitet har akkurat fire doktorgradsprogram. Blir ikke doktorgradsprogrammet i profesjonsvitenskap godkjent nå ryker universitetsstatusen.

Les også: Nord universitet ber om to år for å rydde opp i doktorgradsprogram

Tidligere het doktorgradsstudiet profesjonspraksis. Endringa av navnet er oppfatta som en konsekvens av endringer som er gjort for å tilfredsstille krava fra Nokut.

Vitenskapelig helhet

Det var i 2019 at Nokut slo fast at kravet til vitenskapelig helhet og sammenheng ikke var oppfylt i doktorgradsprogrammet. At fagmiljøet ikke besto av nok personer med relevant kompetanse og at forskningsresultata ikke var tilfredsstillende, var andre punkter i kritikken.

Direktør i Nokut Kristin Vinje sier til Utdanningsnytt at det nå vil bli oppnevnt en sakkyndig komite til å granske den. Hun understreker at arbeidet i komiteen vil ta tid, trolig det meste av dette året.

På spørsmål om hva som vil skje om programmet ikke går akkreditering og Nord universitet ikke lenger har fire doktorgradsprogram svarer Kristin Vinje at det må de komme tilbake til.

Trygge

Det kan virke som om de ved Nord universitet er trygge på at endringene de har gjort vil redde både doktorgradsprogrammet og universitetsstatusen. 5. februar i år, ei uke før fristen for å dokumentere forbedringer gikk ut, utlyste Nord universitet et nytt doktorgradsstipend i profesjonsvitenskap.

Men ifølge Forskerforum er de nåværende stipendiatene ikke særlig fornøyd med situasjonen. De er både urolige for hva som vil skje hvis programmet ikke vil bli videreført, og de meiner universitetet har neglisjert deres situasjon. Ikke minst er de misfornøyde med informasjonen fra universitetet.

Powered by Labrador CMS