Unge strømmer til norske folkehøgskoler

Til sammen 7.000 elever begynner på en av de 76 folkehøgskolene i landet nå i høst. Det er ny rekord.

Det forteller daglig leder Dorte Birch i Informasjonskontoret for folkehøgskolene.

– Det er veldig gledelig, og vi tar imot nye elever også et par uker etter skolestart så det kan bli flere, sier hun til NRK.

– Jeg tror mange ønsker seg et år uten karakterer og eksamen hvor vi bare jobber med motivasjon og gleden ved å lære, sier Birch.

Tall som avisa Dagen har innhentet, viser at det ved skolestart i høst er 3.550 elever i de frilynte, og i overkant av 3.400 elever i de kristne folkehøgskolene. Dette er en økning på mellom 8 og 9 prosent sammenlignet med i fjor.

– Vi har i høst det høyeste elevtall noen gang for de kristne folkehøgskolene. Forrige topp var i 2011 med 3.269 elever, sier informasjonsrådgiver Marit Asheim ved Informasjonskontor for kristen folkehøgskole.

Birch tror mye av grunnen til den økte populariteten er at tidligere elever forteller om sine opplevelser. Hun viser til en EPSI-undersøkelse der det fremgår at folkehøgskolene har de mest fornøyde elevene sammenlignet med andre skoleslag.

Hun tror også en annen årsak er at mange ungdommer er utsatt for karakterpress og peker på at folkehøgskolene verken har karakterer eller eksamen. (©NTB)