
Udir-direktøren: – Å heise regnbueflagg er i tråd med de grunnleggende verdiene i skolen
– Pride-måneden er en god anledning til å gjøre undervisningen om kjønn, seksualitet identitet relevant, mener Utdanningsdirektoratets direktør Morten Rosenkvist.
Siden KrF vedtok at de ønsker å forby regnbueflagg i norske skoler og barnehager har debatten rast.
Leder i Lærerstudentene, Kaspara Halkjelsvik, har kalt KrFs politikk for «skadelig». Hun mener at et slikt flaggforbud vil gjøre de det vanskeligere for lærere å utføre sitt arbeid med å skape trygge rom for alle barn.
Høyres Tina Bru mener vedtaket spiller opp under «hatske strømninger». Hun advarer også om at denne debatten setter skoler og lærere i en skvis.
Nå går direktør i Utdanningsdirektoratet, Morten Rosenkvist, ut med en forsikring om at det å heise regnbueflagg og markere Pride er helt i tråd med de grunnleggende verdiene skolen er bygget på.
I et innlegg på Udir.no, som også er publisert i VG, skriver han:
«Skolen i Norge er ikke verdinøytral. Dagens verdigrunnlag har vokst frem over mange år, og det er tydelig forankret i lov og læreplaner.»
«Å heise regnbueflagget og markere pride er helt i tråd med de grunnleggende verdiene skolen er bygget på.»
– Læreplanene sier at elevene skal lære om og reflektere over temaer som seksualitet, kropp, kjønn og identitet. Pride-måneden er en god anledning til å gjøre undervisningen aktuell og relevant og vi oppfordrer alle skoler til å bruke denne muligheten, sier Rosenkvist.

– Innenfor loven
Han understreker at direktoratet går ut med dette budskapet fordi de har opplevd at en debatten har skapt noe usikkerhet om hvorvidt skolen kan heise regnbueflagget.
– Vi går ikke inn i noen politisk debatt. Men vi ønsker å forsikre alle om at markering av Pride er innenfor dagens regelverk og lovgivning og i tråd med læreplanene. Så er det opp til kommunene, skolene og lærerne å bestemme om de gjør det og på hvilken måte de markerer Pride, sier Udir-direktøren.
– Noen hevder at Pride er brudd på nøytralitetsprinsippet i opplæringsloven, som sier at undervisningen skal være objektiv, vitenskapelig og allsidig. De mener Pride-bevegelsen er en politisk og ideologisk bevegelse. Hva svarer du dem?
– Mangfold, inkludering og likestilling er en del av skolens grunnleggende verdier. Det er slått fast i overordnet del i læreplanene. Å markere Pride strider ikke mot at undervisningen samtidig er objektiv og vitenskapelig. Lærerne er de beste til å ivareta denne balansen i sin undervisning.
Fellesskapet
En måling InFact har gjort for Nettavisen viser at én av tre er mot pride-flagging i skolegårdene. Over halvparten sier at de er for.
– Det er godt å se at et klart flertall støtter at skoler skal flagge for mangfold og inkludering. Regnbueflagget er et symbol på nettopp dette, sier Dan Bjørke, daglig leder i Oslo Pride, til Nettavisen.
Morten Rosenkvist peker på det samme.
– Alle barn har rett til et trygt og godt skolemiljø. Å heise Pride-flagget kan være en god anledning til å vise alle barn og unge at de hører til i fellesskapet.
Mer mobbet enn andre
Han viser til at Elevundersøkelsen har avdekket at skeive elever opplever mer mobbing enn andre elever.
– Nettopp derfor er det viktig at skolene er tydelige på at alle barn og unge er like mye verdt, sier Rosenkvist.
«Det er vår oppgave som skole og samfunn å stå fast ved grunnleggende menneskerettigheter og verdier som likeverd, inkludering og retten til å være den man er. Det er en tid for å beskytte og stå opp for elevene som trenger oss mest, ikke uthule verdiene skolen vår er bygget på», skriver han i innlegget på Udir.no.
Selv regner han med å se mange regnbueflagg i skoler og barnehager når Pride-markeringen starter.
– Slik har det vært lenge og det regner jeg med at kommer til å fortsette også, sier Udir-direktøren.