Illustrasjonsbilde.

MDG vil gjøre barnehagene skjermfrie

– Vi ønsker at barnehagene etterstreber fokus på fysisk fostring og sosialisering og at det vises måtehold for bruk av skjermer, særlig når det er uklart hva effektene på barn er, sier Farid Shariati.

Publisert Sist oppdatert

Farid Shariati er sosialpolitisk talsperson og sentralstyremedlem for Miljøpartiet De Grønne (MDG), i tillegg er han gruppeleder og kasserer for MDG Vadsø

– Hvorfor ønsker dere å gjøre barnehager skjermfrie?

Farid Shariati

– Dette er et uttrykk for viktigheten av at barn utforsker og lærer gjennom lek og aktiviteter. I dagens digitale aldre blir barn allerede fra fødselen av eksponert for digitale verktøy og er sårbare som barn.

– Flere barnehager bruker skjermer på pedagogiske måter. Ønsker MDG at det skal opphøre?

– Vi anerkjenner at digitale verktøy kan brukes i pedagogiske øyemed. Samtidig mener vi at læring uten skjermer har en egen verdi, sier Shariati.

Han mener det viktige er at slike verktøy brukes med omhu, og at det er en bevisst pedagogisk tanke bak, der skjermene gir åpenbare muligheter som ellers ikke er tilgjengelige.

– Barn som på grunn av funksjonsvariasjoner har behov for skjermer, skal alltid ha rett på slik tilrettelegging.

– Hva med alle skjermen som er anskaffet i barnehager. Hva skal de gjøre med dem hvis det blir lovfestet at barnehagene skal være skjermfrie?

– De Grønne mener at ting skal brukes så lenge de går å bruke. På generell basis stiller vi oss kritiske til hvordan inventar blir kastet istedenfor brukt av andre, som for eksempel bord, stoler, PC-maskiner og mye annet.

– Barnehagebarn bruker mange ulike teknologiske oppfinnelser, sånn som gopro-kamera, digitale forstørrelsesglass. Er det også ting MDG har synspunkter om?

– Ja! Vi syns det er flott at barnehagene bruker ulike teknologier for å dokumentere barnas aktiviteter, skape nysgjerrighet og undring og som stimulerer barnas kreativitet og fantasi, sier Farid Shariati .

Powered by Labrador CMS