NRK-suksessen Skam gjør også suksessi klasserommene i Danmark. Her holder Urikke Falch appell på Youngstorget under 8.mars-markeringen i 2017. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
NRK-suksessen Skam gjør også suksessi klasserommene i Danmark. Her holder Urikke Falch appell på Youngstorget under 8.mars-markeringen i 2017. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

«Skam» settes på timeplan i Danmark

En dansk lærer har utarbeidet et eget undervisningopplegg basert på den norske tv-serien «Skam». De danske elevene digger opplegget.

Lærer Trine Ferdinand er dansklærer ved Skorpeskole i Helsingør, og har hatt stor suksess med å integrere den norske ungdomsserien «Skam» i undervisningen sin, skriver Folkeskolen.dk.

 

Lærer seg norsk

Da serien hadde premiere på sesong tre, var tre av ti seere danske. Læreren så på det som en unik mulighet til å skape engasjement for det norske språket og kulturen i danske klasserom. På de danske lærerplanene er det et felles mål at elever på ungdomstrinnet skal lære om norsk og kunne kommunisere på norsk.

– Det kommer av seg selv. De har kommunisert med nordmenn på egne grupper på Facebook. Det er egne grupper for fans, der både norske og danske ungdommer er meget aktive. Det er moro å se at det plutselig har blitt cool å bruke norske uttrykk, sier Ferdinand til Folkeskolen.

 

 

Undervisningsopplegg

Elevene har sett serien hjemme. Skolen har skaffet seg et eget abonnement som gir eleven tilgang til serien, sånn at de kan se den når de vil. De har også opprettet en egen «kosegruppe» på Facebook der elevene kan dele tanker om serien.

I opplegget læreren har utarbeidet tar hun for seg en og en episode, og så blant annet på utviklingen til en eller flere karakterer.

Hun har latt analysen dreie seg om for eksempel en person og dennes kjæreste. Latt elevene analysere utviklingen i deres relasjon. I opplegget er det også gitt rom for å dikte videre der det er naturlig i handlingen.

Elevene har blant annet laget film, kledd seg ut som en av rollefigurene og kommet som denne på skolen.

 

Skam på universitetet

I Norge tilbyr Universitetet i Oslo et eget Skam-studie. Til høsten tilbyr medievitenskap et emne om digital-TV, med NRK-suksessen Skam som case.

Som alle andre UiO-fag er forelesningene åpne for alle, og med Skams enorme fanskare kan det bli trangt i trappene.

– Det er bare å dukke opp, men jeg kan ikke garantere plass, sier emneansvarlig, Gry Cecilie Rustad, til Uniforum.

Blir det fult, må de som ikke er meldt til eksamen, gå. Sannsynligvis blir emnet et «heisemne», slik at både bachelor- og masterstudenter kan ta emnet på 10 studiepoeng.

 

Powered by Labrador CMS