Sneiper fra sigaretter en en stor kilde til plastforurensning.
Sneiper fra sigaretter en en stor kilde til plastforurensning.

57.000 elever har undersøkt:
Sigarettsneiper er den største kilden til plastforurensning

57.000 skoleelever har vært ute i naturen og funnet at den største kilden til plastforurensning er sneiper fra sigaretter. Funnet kan få betydning for kommende regulering på området.

Publisert Sist oppdatert

Det er danske elever som har gjort den nokså omfattende undersøkelsen, som er omtalt av fagbladet folkeskolen.dk. Hvert tredje stykke søppel er en sneip, viser det som omtales som verdens første, vitenskapelige kartlegging av plastforurensning som 57.000 skoleelever har vært med på.

Filter fra sigaretter består av plast og er et problem fordi de inneholder tungmetaller og kreftfremkallende stoffer som kan være farlige for dyr, planter og miljø, forklarer lektor Kristian Syberg når han ser på avfallet som en niendeklasse ved St. Magleby skole har samlet inn.

Undersøkelsene er gjort på et avgrenset område etter en vitenskapelig metode. Kun på 2 prosent av området som ble sjekket var det ikke plastavfall.

I alt ble det samlet inn 112.000 sneiper. På andre og tredjeplass på listen er emballasje fra potetgull og godteri.

Det er Videncentret Astra som står bak eksperiment i samarbeid med MarinePlastic, det danske senteret for forskning på marin plastforurensing.

Folkeskolen skriver i artikkelen at elevenes kartlegging kan få betydning for kommende europeisk regulering og lovgivning på området.

Powered by Labrador CMS