Clemens Saers må fortsatt smøre seg med tålmodighet. Den 16. februar skal saken hans opp i bystyret.

Forslaget om å gi erstatning til Clemens Saers fikk ikke flertall

Forslaget fra Bjørn Revil (FP) om gi den voldsutsatte læreren Clemens Saers erstatning, fikk ikke flertall i Finansutvalgets møte i går kveld. Men forslaget om å utrede en kompensasjonsordning for ansatte utsatt for grov vold, ble vedtatt.

Publisert Sist oppdatert

I et møte i Finansutvalget i Oslo kommune torsdag kveld, ble det klart at verken Mehmet Kaan Inan i Høyre eller Bjørn Revil i Folkets parti, får flertall for sine forslag om utbetale erstatning til Clemens Saers nå.

Han får heller ingen unnskyldning fra Oslo kommune for måten han er blitt behandlet på etter at han ble utsatt for grov vold fra en elev ved Oslo Handelsgymnasium i 2014.

Det som ble vedtatt, er at byrådet skal utrede en generell kompensasjonsordning som det skal være mulig å søke på for alle ansatte i Oslo kommune som er blitt utsatt for grov vold fra en bruker. Finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG) har ansvaret for at mandatet utarbeides. Byrådet vil informere bystyret om mandatet. Saers-saken skal etter planen behandles i bystyret 16. februar.

Utredning av en kompensasjonsordning ble enstemmig vedtatt i Finansutvalgets møte torsdag kveld. Kompensasjonsordningen, som Saers muligens vil kunne søke på, skal etter planen være på plass i 2023, og ha tilbakevirkende kraft fra 2013.

Fikk svar to timer før møtet

Selv om Saers ikke vant fram i retten med sitt erstatningssøksmål mot Oslo kommune, har de to bystyremedlemmene Revil og Kaan levert til sammen tre private forslag om å gi Clemens Saers erstatning. Men rett i forkant av bystyremøtet 15. desember 2021, ble det klart at Venstre kom til å sette en stopper for å få forslagene vedtatt. I stedet valgte bystyremedlem Hallstein Bjercke (V) å gå sammen med byrådspartiene om å foreslå en generell kompensasjonsordning.

Les også: Finansutvalgets medlemmer rystet da voldsutsatte Saers fortalte om egen sak

Bjørn Revil og Mehmet Kaan Inan stilt flere skriftlige spørsmål til Sunniva Holmås Eidsvoll (SV), byråd for oppvekst og kunnskap. I møtet sa Revil:

– Både Mehmet Kaan Inan fra Høyre og jeg har stilt byråden flere spørsmål knyttet til saken. Spørsmålene ble sendt i god tid, men svarene kom først to timer før dette møtet. Det er alt for sent. Forsinkelsen handler om at byråden har trenert svarene. De spørsmålene vi har stilt er det viktig å få svar på. Jeg mener derfor at saken bør utsettes i en måned til. Jeg har kommunisert med Clemens Saers som er komfortabel med det.

– Beklemmende for byrådspartiene

Ifølge Per Trygve Hoff, medlem av Finansutvalget for Høyre, var heller ikke alle spørsmål besvart.

– Dette er en sak som har vært beklemmende for byrådspartiene og som de nå ønsker å få avsluttet ved å foreslå en generell ordning. Det støtter vi for så vidt, men jeg skulle også ønske at vi i tillegg kunne fått avsluttet Saers-saken nå, sa Hoff.

Andreas Halse fra Arbeiderpartiet, som leder i Finansutvalget, sa at han ikke ville at saken skulle utsettes nok en gang og at han ikke ønsker flere runder. Det fikk han flertallet med seg på.

Så langt er det kun Høyre, Folkets parti og Fremskrittspartiet som har villet utbetale erstatning til Saers før kompensasjonsordningen er på plass. Det disse tre partiene vil, er at det både utbetales en erstatning til Saers og at det i tillegg etableres en generell kompensasjonsordning.

Men både byråden og lederen for finansutvalget frykter at en utbetaling av erstatning til Saers nå, vil skape presedens. For å sikre likebehandling, vil de heller ha på plass en generell ordning.

Powered by Labrador CMS