Foto: Sonja Holterman
Foto: Sonja Holterman

Lærere i undersøkelse:
Svært få skoler har fått ekstra ressurser til å håndtere koronakrisen

Kun noen få skoler har fått tilført mer penger eller mer bemanning for å håndtere koronakrisen, ifølge en undersøkelse blant lærere.

Publisert Sist oppdatert

Det viser en spørreundersøkelse Skolenes landsforbund har fått gjennomført blant drøyt 2000 lærere i Skole-Norge. De fleste av dem jobber i grunnskole og videregående.

Rundt halvparten svarer at de ikke har fått tilført noe ekstra ressurser, mens kun fem prosent sier de har fått noe ekstra. Over 40 prosent svarer at de ikke vet.

Mener det trengs mer krisepenger

Blant lederne som har svart på undersøkelsen, sier over 70 prosent at de ikke har fått tilført noe ekstra bemanning eller penger. Skolenes landsforbund mener undersøkelsen viser at kommunene har behov for langt mer penger gjennom krisebevilgninger fra regjeringen.

– Barnehager og skoler har over år vært «salderingsposter» i kommunebudsjettene. Dette har spesielt rammet bemanningen som er skåret inn til beinet, sier nestleder i Skolenes landsforbund, Terje Moen, i en pressmelding.

Om undersøkelsen

Undersøkelsen er gjennomført av Norgesbarometeret på oppdrag fra Skolenes landsforbund.

Den ble gjennomført elektronisk i perioden 5. mai – 7. mai 2020.

11 333 lærere over hele landet er spurt.

2 097 har besvart undersøkelsen (19%).

Medlemmer fra alle fagorganisasjoner for lærere har svart på undersøkelsen.

Feilmarginen er +/- 1,9%.

Anstrengt økonomi

Flere kommuner sliter fra før med anstrengt økonomi. I Tromsø og Kristiansand har politikerne vedtatt store kutt i skolebudsjettene, og tillitsvalgte har vært bekymret for hvordan koronakrisen vil kunne forverre situasjonen ytterligere.

– Vi har allerede varslet at vi er redde for at en del skoler i Tromsø ikke kan drive etter opplæringsloven. Hva skjer når man taper enda mer penger? sa leder for Utdanningsforbundet i Tromsø, Rune Bakkejord, i april.

Kutter lærerstillinger

I Ålesund kan det, ifølge Klassekampen, ryke 50 lærerstillinger innen august grunnet stram økonomi. Kommunen må kutte 125 millioner kroner.

– Vi har fått tydelig beskjed om å effektivisere, men mye er usikkert. Tida framover blir særdeles krevende for oss, sier kommunedirektør Astrid Eidsvik til Klassekampen.

Powered by Labrador CMS