Folkehelseinstituttets studie viser at barneskoleelever i liten grad bringer koronasmitte videre på skolen. Bildet er fra da Tromsdalen skole åpnet dørene igjen etter nedstengingen i vår. August og Kari vasker hendene grundig.

NY STUDIE:

Barneskoleelever bringer i liten grad koronasmitte videre på skolen

– Dette er viktige funn sett i lys av situasjonen og debatten om skolestenging og utstrakt bruk av karantene for barn, sier Folkehelseinstituttets seniorforsker Brita Askeland Winje

Publisert Sist oppdatert

Winjes uttalelse er hentet fra Folkehelseinstituttets hjemmesider der studien omtales.

I studien, som er publisert i Eurosurveillance, har forskerne systematisk fulgt 292 kontakter i 13 smittesporinger i barneskoler i Oslo og Viken. Alle skolerelaterte kontakter til barn med bekreftet covid-19, er testet to ganger for påvisning av koronaviruset SARS-CoV-2 i spytt. Koronaviruset kan forårsake sykdommen covid-19.

Resultatene tyder på at barn i barneskolealder i liten grad bidrar til videre smitte av koronaviruset i skoler.

– Dette er viktige funn sett i lys av situasjonen og debatten om skolestenging og utstrakt bruk av karantene for barn, sier Winje.

– Kun 2 av de 238 kontaktene blant elevene og 1 av de 58 blant ansatte fikk påvist SARS-CoV-2 ved første spyttprøve. Disse tilfellene kan, men trenger ikke, ha sammenheng. Ingen kontakter fikk påvist SARS-CoV-2 i andre spyttprøve etter en første negativ test, forklarer Winje.

Her kan du lese hele studien.

I Oslo ble det også før jul gjennomført massetesting ved seks skoler. Ved disse skolene er det 3500 elever og ansatte. Blant de som ble testet var det tolv personer, ni elever og tre ansatte, som testet positivt.

Studien Folkehelseinstituttet har gjort ble gjennomført i perioden august til november 2020 og gjaldt kun for barn i barneskolen. Ifølge instituttet var smittenivået på dette tidspunktet lavt til medium.

De skal nå undersøke smittespredningen blant barn i eldre klassetrinn nærmere.

Les også: Lærere som vil bruke munnbind møter motstand i enkelte kommuner

– Undervurdert

Den siste tiden har det vært en økning i smittetallene og det er også oppdaget et mutert korona-virus. Ifølge britiske myndigheter er trolig den nye virusvarianten 70 prosent mer smittsom.

Forrige uke uttalte også professor og lege Steinar Westin ved Instituttet for samfunnsmedisin ved NTNU at barns rolle i koronapandemien er undervurdert. Han mener at den nye smittesituasjonen kan bety stengte skoler i tiden framover og viser til nedstengingen fra 12. mars.

For en uke siden anbefalte regjeringen rødt nivå for alle landets ungdomsskoler og videregående skoler fram til 18. januar. I områder med høyt smittetrykk kan det også innføres for barneskolen. Det er blant annet gjort i Stavanger, Sandnes og Bærum.

Har bedt FHI gjøre ny vurdering

Den nye smittesituasjonen har ført til at Utdanningsforbundet har bedt Folkehelseinstituttet gjøre en ny vurdering av lærernes plass i vaksinekøen.

– Lærerne, både i barnehagen og på skolen, både ivaretar samfunnskritisk arbeid og utsetter seg for smitte. Da er det både nødvendig og klokt å gi lærere tilbud om vaksine raskt, sier Utdanningsforbundets leder, Steffen Handal.

Men ifølge Preben Aavitsland, overlege hos FHI, endrer ikke den pågående smittetrenden deres prioriteringer.

– Disse nye variantene av koronaviruset har ikke ført til endringer i vaksinasjonsstrategien eller rekkefølgen, sier Aavitsland og understreker at deres prioriteringer er gjort ut ifra at det fortsatt er nødvendig å beskytte dem som er i risiko for alvorlige forløp av sykdom, sa Aavitsland til Utdanningsnytt sist uke.

Powered by Labrador CMS