Alle landets videregående skoler og ungdomsskoler går over til rødt nivå

Regjeringen innfører nye smitteverntiltak for de neste to ukene.

Publisert Sist oppdatert

– Vi anbefaler at alle landets ungdomsskoler og videregående skoler går over til rødt nivå fra 4. januar. Det innebærer mer avstand og også delvis bruk av hjemmeskole, sa kunnskapsminister Guri Melby på søndagens pressekonferanse.

Der ble det klart at alle landets videregående skoler og ungdomsskoler går over til rødt nivå. Regjeringen anbefaler også at kommuner med høyt smittetrykk vurderer om barnehager og barneskoler bør drives på rødt smittetiltaksnivå.

De nye smitteverntiltakene er i første omgang gjeldende i to uker fremover.

– Vi ser at bruk av rødt nivå i områder med høyt smittenivå har fungert godt for å få ned smitte, sa Melby.

Ingen fysisk undervisning ennå

Lørdag ble det også klart at det ikke blir fysisk undervisning på studiestedene før 18. januar. Det har regjeringen bestemt. De ber derfor studenter vente med å reise tilbake fra juleferie.

– Målet med å forskyve den fysiske oppstarten er å dempe smittetrykket. Det betyr at de som ønsker og har anledning kan bli igjen der de har vært gjennom juleferien og unngå å sette seg på fly, tog eller buss for å reise tilbake til studiestedet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding.

Les denne: Frp reagerer på at regjeringen gir så hensynsløst kort varsel til studenter.

Beslutningen om å vente med fysisk undervisning ved universiteter, høyskoler og fagskoler ble ifølge Dagbladet tatt av regjeringen lørdag.

Tiltaket kommer etter at smittetallene i Norge igjen er på vei opp igjen.

Nye tall onsdag

De endelige tallene kommer ikke før på onsdag. Men slik det ligger an nå, kan inneværende uke få smittetall som er omtrent på samme nivå som da høstens bølge var på sitt høyeste i november, viser foreløpige beregninger som ble lagt fram av Folkehelseinstituttet (FHI) lørdag.

Asheim er klar på at tiltaket sitter langt inne å iverksette fordi studentene allerede har betalt en høy pris i koronaperioden.

– Vi gjør dette for at våren skal bli bedre for oss alle, sier han til Dagbladet.

Slik er rødt nivå

* Barnehager: Dele inn barna i mindre kohorter. Faste ansatte per kohort. Unngå trengsel og store samlinger. Sikre avstand mellom kohorter som ikke samarbeider. Dele inn uteområder for å holde avstand mellom kohorter. Vurdere alternerende oppmøtetider for barn.

* Barneskoler: Dele klasser inn i mindre kohorter. Faste lærere til hver kohort så langt det er mulig. Tilstreb avstand mellom elever/ansatte. Unngå trengsel og store samlinger. Ha egne områder i skolegården for ulike klasser/kohorter i pauser/friminutt for å minske kontakt mellom ulike kohorter. Vurdere alternerende oppmøtetider for elever.

* Ungdomsskoler: Dele klasser inn i mindre kohorter. Kohortene bør ha faste klasserom. Ansatte bør komme til klasserommet. Tilstreb en meters avstand mellom elever/ansatte. Unngå trengsel og store samlinger. Holde avstand i pauser/friminutt og unngå kontakt mellom ulike kohorter. Vurdere alternerende oppmøtetider for elever.

* VGS: Dele inn elever i mindre grupper. Minst en meters avstand mellom elever/ansatte i alle situasjoner. Unngå trengsel og store samlinger. Vurdere alternerende oppmøtetider for elever.

Powered by Labrador CMS