Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet.

Prioriterer ikke lærerne lenger frem i vaksinekøen

Til tross for høyt smittetrykk og en ny, mer smittsom variant av koronaviruset, vil ikke FHI prioritere ansatte i skoler og barnehager lenger frem i vaksinekøen..

Publisert Sist oppdatert

Det skriver overlege hos Folkehelseinstituttet (FHI), Preben Aavitsland i en e-post til Utdanningsnytt.

– Disse nye variantene av koronaviruset har ikke ført til endringer i vaksinasjonsstrategien eller rekkefølgen, sier Aavitsland og understreker at deres prioriteringer er gjort ut ifra at det fortsatt er nødvendig å beskytte dem som er i risiko for alvorlige forløp av sykdom.

Like før jul ble det påvist en ny variant av koronaviruset i Storbritannia.

Ifølge britiske myndigheter er trolig den nye virusvarianten 70 prosent mer smittsom. Så langt er det påvist 23 tilfeller av den engelske varianten av korona-viruset i Norge. Det er også påvist ett tilfelle av en mutert variant fra Sør-Afrika.

Den danske epidemiologen Viggo Andreasen har uttalt til NTB at han mener det muterte koronaviruset må behandles som en helt ny sykdom, og krever enda strengere restriksjoner. Men FHI holder altså på de prioriteringene de har gjort for vaksinering.

– Det er fordi vi først og fremst må beskytte dem som har høy risiko for alvorlig forløp hvis de blir smittet, altså de eldste. Husk at de over 65 år utgjorde rundt 90 % av de døde, rundt 60 % av de intensivbehandlete og rundt 50 % av de sykehusinnlagte siste halvår. Skal vi gi doser til lærere, drosjesjåfører, butikkansatte eller noen av de andre gruppene som møter veldig mange mennesker, så må vi ta disse dosene fra de eldre, forklarer Aavitsland.

Fikk du med deg dette innlegget? Glemte dere oss i vaksineprogrammet?

Anbefaler fortsatt ikke munnbind

Søndag innførte regjeringen nye korona-tiltak og anbefalte samtidig rødt nivå i alle landets ungdomsskoler og videregående skoler.

Søndag kveld gikk igjen diskusjonen rundt bruk av munnbind i lærergrupper på sosiale medier. Men hos Folkehelseinstituttet holder de fast ved at de ikke anbefaler bruk av munnbind i skolen, hverken for elever, lærere eller andre ansatte.

Aavitsland viser til veilederen for barnehager og skoler. Der heter det at skolen likevel bør likevel ha munnbind tilgjengelig dersom elever eller ansatte blir syke og det ikke er mulig å holde avstand.

"Elever på 7. trinn og yngre (under 12-13 år) anbefales ikke å bruke munnbind med dagens smittesituasjon, selv ikke i områder med økende smitte. Bakgrunnen er at det ikke er holdepunkter for at barn har en viktig rolle i smittespredning, og at barn har vanskeligere for å bruke munnbind riktig. Ansatte med høyere risiko for alvorlig forløp av covid-19 anbefales å ta kontakt med egen lege og arbeidsgiver om det er behov for tilrettelegging av arbeidet", heter det i veilederen.

Powered by Labrador CMS