Arwen Victoria Weder-Jensen sover daglig i hengekøye, utendørs. Foto: Nora Borgen Govertsen

Barna i denne barnehagen sover i trærne - sommer som vinter

Hver dag så henger de opp hengekøyer og lar barna sove der. Sommer som vinter, i sol, regn og snø. Flere foreldre har kjøpt seg egne hengekøyer, både til seg selv og barna.

Publisert Sist oppdatert

Skoie gårdsbarnehage ligger om lag ti minutters kjøring fra Mandal. De ansatte og barna i barnehagen tilbringer mest mulig tid utendørs. Med en del toddlere som trenger å sove på dagtid måtte de tenke alternativt. Styrer i barnehagen er Nora Borgen Govertsen.

– Vi drev og tok med oss vogner på tur. Det var tungt, spesielt på vinteren når det var snø og vanskelig å trille. Vi prøvde til og med å sette et akebrett under en av vognene, men det var ikke så veldig praktisk det heller, forteller Govertsen.

Vugges lett i søvn. Arwen Victoria Weder-Jensen og førskolelærer Connie Tjøm Pettersson. Foto: Nora Borgen Govertsen

Barnehagen har plass til 25 barn og de minste barna har behov for å sove i løpet av dagen. For halvannen år siden begynte de å teste ut hengekøyer som de hengte opp i trærne. Mange barn sover ute i norske barnehager, men det er ikke så mange som sover i hengekøye.

– Veldig praktisk på alle vis. Vi slipper å dra med oss tunge vogner. Barna får en hengekøye hver. Før måtte gjerne to og to sove sammen i en tvillingvogn, da er det ikke alltid at de får sove så godt.

Aslak Grostøl, tar seg en velfortjent hvil, med smokke og kosedyr.S

– Er dere ikke redde for at de skal ramle ut?

– Nei de ligger så godt nedi køyene at vi ikke har behov for å spenne dem fast. Det måtte vi også når de lå i vogn, nå sparer vi oss for det også.

– Men på vinteren da?

– Da legger vi nedi et reinsdyrskinn og legger barna i små soveposer opp, så vugger vi dem i søvn. Det er også letter enn å måtte trille dem i søvn. Regner eller snør det, så spenner vi en presenning over.

Noen av barna har blitt så avhengig av å sove i hengekøye at foreldrene har kjøpt egne, sånn at de kan sove i dem når de er hjemme også.

– En del foreldre har kjøpt til seg selv også. Jeg har jeg også og det er så deilig å kunne sove i friluft. Jeg anbefaler alle å prøve, jeg ser kun fordeler med hengekøye, sier styreren.

Hvis de nå har med seg en vogn, er det som oftest for å ha utstyr de vil ha med seg på tur.

Her har Arwen Victoria Weder-Jensen fått lekeselskap av Isabella Michelle Davidsen-Hunt. Foto: Nora Borgen Govertsen

Barnehagedagen på Skoie gård begynner med frokost og samlingsstund, så drar de ut på tur cirka klokka 10.

– Så er vi ute så lenge som mulig, er det praktisk mulig er vi ute resten av dagen. Vi vil helst ikke inn igjen.

– Hva med bleieskift på vinteren da?

– Vi har en lavvo som vi benytter, så det går så fint så, sier Nora Borgen Govertsen.

Powered by Labrador CMS