Skal kvalitetssikre språkkartleggingen

Kunnskapsdepartementet ønsker å rydde opp i barnehagenes praksis når det gjelder språkkartlegging av barna.

Det nedsettes derfor et ekspertutvalg som skal gjennomgå verktøy som brukes og som komme med anbefalinger om hvordan kvaliteten i arbeidet kan sikres, melder departementet i en pressemelding.

Forebygging av språkproblemer

De fleste barnehager kartlegger allerede barns språk. I Stortingsmelding nr.41 (2008/2009) Kvalitet i barnehagen ble det varslet et arbeid for å kvalitetssikre dette arbeidet.

– Vårt mål med språkkartlegging er å sikre at alle barn som har behov for hjelp med språket blir oppdaget tidlig.  Det foregår allerede utstrakt bruk av språkkartleggingsverktøy i barnehagene, men kvalitetssikringen av dette må bli bedre, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Utvalget skal vurdere kartleggingsverktøyene i forhold til majoritetsspråklige og minoritetsspråklige barn, og i forhold til barn med nedsatt funksjonsevne. Utvalgets arbeid vil dreie seg om hvilke kartleggingsverktøy som egner seg til bruk i barnehagen og hvordan disse kan anvendes riktig for å gi resultater knyttet til språkstimulering og forebygging av språkproblemer hos barn.

I forbindelse med behandlingen av stortingsmeldingen om kvalitet i barnehagen, ble det bestemt at alle treåringer skal få tilbud om språkkartlegging i barnehagen.

Utvalgets medlemmer

Utvalget består av skandinaviske fagpersoner med spesialområder innenfor barneforskning og språkutvikling. Utvalget representerer en bred språkfaglig, pedagogisk og kulturell inngang til små barns språkutvikling.

Medlemmene i utvalget har alle erfaringer fra forskningsprosjekter og kartlegging av førskolebarn i barnehage, og samlet dekker de både det majoritetsspråklige, det minoritetsspråklige, det pedagogiske og det spesialpedagogiske feltet.

Medlemmer:

  • Peter Østergaard Andersen (leder)
  • Bente Hagtvet
  • Dorthe Bleses
  • Helene Valvatne
  • Elisabeth Björklund
  • Marit Gjervan

Utvalget vil starte sitt arbeid i september 2010 og avslutte i september 2011. Det vil bli knyttet en referansegruppe til utvalgets arbeid.

Powered by Labrador CMS