En tilskuddsordning skal sørge for at barn i alderen 4-6 år får bedre svømmeferdigheter og blir tryggere i vann. Kommuner, frivillige organisasjoner og barnehager kan søke. Fylkesmennene lyser ut midlene, og søknad skal sendes til Fylkesmannen i ditt fylke. I 2017 er tilskuddssatsen 1750 kroner per barn. Ill.foto: Ned Horton, FreeImages

Idrettslag fikk ikke tilskudd til barnehage-svømming

Laksvatn idrettslag i Balsfjord kommune i Troms får ikke tilskudd fra potten for svømmeopplæring i barnehage. Idrettslaget vil gi barn i barnehagealder svømmeopplæring.

Publisert

Fylkesmannen i Troms har avslått søknaden fra idrettslaget om tilskudd til svømmeopplæring og vanntilvenning i barnehage.

Kriteriet for å få tilskudd er at svømmeopplæringa skjer i barnehagens åpningstid. Men idrettslagets plan var å tilby svømmeopplæring og vanntilvenning på ettermiddagen.

 

Idrettsskole

– Det er jo bare da vi har mulighet. Folk her er på jobb i barnehagens åpningstid, sier leder i Laksvatn idrettslag, Ronny Jordnes.

Jordnes sier laget ikke var oppmerksom på at undervisninga måtte gis i barnehagens åpningstid da de søkte om tilskudd fra barnehagepotten.

Idrettslaget ønska å ha svømming som en del av idrettsskolen de driver for barn fra fem til 10 år. Idrettsskolen er åpen for medlemmer av idrettslaget. Om lag 7 av barna i Laksvatn barnehage går på idrettsskolen.

 

Mye kontakt

Idrettslaget benytter svømmebassenget på Laksvatn skole. Jordnes er ikke bare leder i idrettslaget, han er også lærer på skolen. Både skolen og barnehagen er del av Laksvatn oppvekstsenter, så det er mye uformell kontakt mellom barnehagen og idrettslaget.

Ronny Jordnes understreker at barnehagebarna ofte er i svømmebassenget. Likevel ønsket idrettslaget å ha svømming og vanntilvenning som en del av idrettsskolen.

På stående fot er Jordnes nå usikker på hvordan de skal håndtere avslaget. Det har nemlig kommet et problem til: Kommunen vil holde bassenget åpent i en kortere tid av året enn tidligere. Det betyr at svømmeundervisninga ved idrettsskolen må intensiveres i kortere perioder.

 

1750 kroner

– Det kan framstå som forståelig at et idrettslag i ei lita bygd ikke kan stille med instruktører på dagtid. Er det derfor en svakhet ved kriteriene at undervisninga ikke kan skje på kvelden?

– Nei, sier seniorrådgiver Solveig Bjørn hos Fylkesmannen i Troms.

– Barnehagen kan søke om tilskudd sjøl. Dette er ei ordning for barnehager. Det er hele poenget. Hvis det er frivillige som har mulighet til å gi undervisning til barnehagene i barnehagetida, kan de søke. Men det må være et opplegg for barnehagen, sier hun til Utdanning.

Ordninga med tilskudd til svømmeundervisning og vanntilvenning i barnehagene starta som en prøveordning i 2015. I 2017 er tilskuddssatsen 1750 kroner per barn. Tilskuddet skal bidra til at barn i alderen 4–6 år får bedre svømmeferdigheter og blir tryggere i vann.

 

Powered by Labrador CMS