7 prosent av smitten kan spores tilbake til skoler og barnehager viser FHIs ukesrapport.

7 prosent av smitten spores tilbake til skoler og barnehager

Koronasmitten økte med 45 prosent i forrige uke, mens antall testede personer holder seg stabilt, viser ukerapporten fra Folkehelseinstituttet. Det er Oslo og Viken som drar opp tallene.

Smittetrenden er økende siden 1. februar, og det såkalte R-tallet var forrige uke på 1,3, viser rapporten.

Det er utviklingen i Oslo og Viken som i størst grad bidrar til at smittetilfellene går opp, men det har vært en økning i nær alle landets fylker sist uke.

Les også: Massetestingen i Oslo-skolene starter på Stovner videregående skole

Engelsk virus dominerer

Smitten på Østlandet er nå preget av at det engelske muterte viruset tar over.

I økende grad er det denne virusvarianten som forårsaker utbrudd i Oslo, og den er også nå dominerende i Viken, ifølge FHI. Enkelte kommuner i fylket har bare utbrudd med denne virusvarianten.

– Enkelte utbrudd er omfattende og krevende å håndtere med omfattende smittesporing, testing og karantenesetting, skriver FHI, som anmoder kommunene om å opprettholde god beredskap for å få kontroll på lokale utbrudd.

I Oslo er R-tallet på 1,5. Tallet viser hvor mange en koronasmittet person smitter videre. Smittetallene økte i forrige uke med 38 prosent fra uken før, og i Viken var økningen på 55 prosent. Til sammen utgjorde antall meldte tilfeller i disse fylkene 71 prosent av smittetilfellene i forrige uke.

Finner andre varianter

De virusvariantene som hittil har vært vanligst her i landet, har avtatt, mens den engelske varianten har økt tilsvarende.

– Det oppdages stadig tilfeller av virus med endringer som man ellers finner i den sørafrikanske varianten og den brasilianske varianten, spesielt i importtilfeller fra Afrika. Disse er det viktig å følge opp og begrense smittespredning fra, skriver FHI i rapporten.

Les også: Oslos skolebyråd mener trafikklysmodellen må revideres

7 prosent smittet i skole/barnehage

De aller fleste (45 prosent) blir smittet i private hjem. Deretter følger smitte på arbeidsplassen (14 prosent) og private arrangement (12 prosent). Bare 7 prosent av smitten spores tilbake til skole/barnehage og 1 prosent til organisert fritidsaktivitet. For 12 prosent var smittested ukjent.

Etter en nedgang i smitte tidlig på nyåret har det vært en økning de siste to ukene. Det foreløpige tallet for forrige uke viser 2.936 tilfeller, en økning på 45 prosent i løpet av én uke og 69 prosent i løpet av to uker.

Samtidig viser oversikten at antall testede holder seg stabilt. Folkehelseinstituttet anslår at 62 prosent av alle som er smittet av koronaviruset, fanges opp gjennom testingen.

Powered by Labrador CMS