Nå kan alle fylker søke om midler til svømmeopplæring i barnehagen. Ill.foto: Stacy Brumley, Free Images

Nå kan alle kommuner søke om svømmetilbud i barnehager

I 2015 var det kun fem fylker som kunne søke om penger for å lage et svømmetilbud for barnehagebarn. Nå er det åpnet for alle fylkene, og i noen kommuner plasker ungene allerede.

– I 2015 ble det satt av 10 millioner kroner for å gi barnehagebarn svømmeopplæring. Vi prioriterte derfor å gi midler til fem fylker. I år har summen nesten blitt tredoblet og kommuner og frivillige organisasjoner i alle fylker kan søke, sier Stig Lodve Janbu i Utdanningsdirektoratet til Utdanning. 

 

Pedagogisk opplegg

I april druknet to brødre da de badet i en elv i Tyssedal i Hordaland. Det var en av flere drukningsulykker der barn og unge har vært involvert det siste året. Gjennom tilskuddsordningen ønsker man å øke svømmeferdighetene blant barn mellom 4 og 6 år. Tilskuddssatsen fastsettes årlig av Utdanningsdirektoratet og forvaltes av fylkesmennene. Til nå i 2016 har 136 kommuner søkt om tilskudd.

I Skjeraberget barnehage i Bjerkreim kommune i Rogaland plaskes og svømmes det en gang i uken. Den er en av tre barnehager i kommunen som tilbyr svømming i skolens basseng fra oktober til påske.

Med tilnærmet 3000 innbyggere er tilbudet godt kjent og har blitt møtt med stor begeistring. Kommunens rådgiver for barnehager Kathrine Solberg var raskt i gang med å iverksette svømmeopplæringen da tilskuddsordningen ble kjent.

– Jeg jobbet tett med profesjonelle svømmeinstruktører som kunne lage et pedagogisk opplegg for barn i 4-5 årsalderen. Instruktørene hadde lang erfaring med å holde svømmekurs og var derfor en stor ressurs, forteller Solberg.

 

10 barn og 5 voksne

Hun anbefaler å bruke profesjonelle svømmeinstruktører ved utarbeidelsen av et svømmetilbud for barnehagebarna. Virksomhetsleder Mari Sjefås forteller at de er særlig opptatt av sikkerhet når de lærer barna å svømme.

– Det er ti barn som er med oss på svømmetreningen. Da er vi to voksne fra barnehagen som alltid er med barna i vannet i tillegg til tre badevakter fra svømmehallen. To av badevaktene er med oss i vannet, og en følger alltid med fra land.

I Skjeraberget barnehage ser de at barna har ulike behov og mener det er viktig å ta hensyn til dette når man lager et svømmetilbud for barnehagebarna.

– Vi er jo alle ulike når vi skal lære oss noe nytt. Noen barn er naturlig nok redd for vannet i starten av svømmeopplæringen. Andre igjen kan bli litt overmodige og da må vi passe litt ekstra godt på, forteller Skjefås.

Powered by Labrador CMS