Haltbrekken tar opp tvangsreturene i Stortinget

I morgen fremmer SV, MDG og Rødt et nytt forslag i Stortinget om å stanse all retur av unge afghanere. – Dette haster. Ytterligere tre ungdommer er nå returnert, sier Lars Haltbrekken (SV).

Publisert

Fersk stortingsrepresentant for SV, Lars Haltbrekken, vil ha umiddelbar stans i returene av de såkalte «oktoberbarna». Dette dreier seg om 130 unge afghanere som kom til Norge i 2015 og som norske myndigheter nå mener har fylt 18 år.

Samtlige av disse ungdommene fikk kun midlertidig opphold, og de mister nå den beskyttelsen de har hatt som enslige mindreårige flyktninger.

– Vi håper nå at Arbeiderpartiet støtter vårt forslag. Det vil bli votering over forslaget enten tirsdag eller onsdag, sier Haltbrekken til Utdanning.

Han minner om at SV, MDG og Rødt har fremmet et forslag tidligere.

– Ytterligere tre afghanere er i mellomtiden blitt tvangsreturnert. Derfor forlanger vi nå en umiddelbar stans i tvangsreturene, mens situasjonen for disse ungdommene avklares, sier Haltbrekken til Utdanning.

Utdanning har så langt ikke lyktes med å få en kommentar fra stortingsrepresentant Rigmor Åserud fra Arbeiderpartiet om saken.

 

Besøkte Thora Storm videregående da elevene aksjonerte

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken og Ragna Vorkinnslien, gruppeleder for partiet Rødt i bystyret i Trondheim, besøkte tidligere i høst elevene på Thora Storm videregående skole i Trondheim.

Her møtte de aksjonsgruppa som arrangerte en elevdemonstrasjon til støtte for afghanske Taibeh Abbasi og hennes familie som nå risikerer å bli sendt til Afghanistan etter fem år og tre måneder i Norge. Til sammen 2000 elever fra flere skoler deltok i demonstrasjonen.

 

Ønsker redegjørelse om sikkerhetssituasjonen

Arbeiderpartiet sa til Dagbladet sist uke at de ønsker seg en ny sikkerhetsvurdering og en redegjørelse i Stortinget fra utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Da Dagbladet tok kontakt med UD fredag ettermiddag, opplyste Utenriksdepartementet at de ikke har mottatt noen forespørsel fra Arbeiderpartiet om en slik redegjørelse.

 

Vil forsøke å presse Arbeiderpartiet til å stanse returene

Presset på Arbeiderpartiet for å få stanset tvangsreturene øker. Både tidligere sentrale Ap-politikere og en rekke nåværende lokalpolitikere for Ap ønsker nå å støtte forslaget fra SV, MDG og Rødt.

Daglig leder for Røde Kors i Hedmark, Ingvar Midthun, er tidligere lokalpolitiker for Arbeiderpartiet i Elverum. Han er en av dem som nå presser på for at Arbeiderpartiet skal støtte forslaget om midlertidig stopp av alle tvangsreturer til Afghanistan. Samtidig ber han Utlendingsnemnda (UNE) om å hente afghanske Aref Hosseini hjem til familien i Elverum av humanitære årsaker. Aref er en av ungdommene som ble pågrepet og tvangsreturnert tidligere i år.

Ordfører Erik Hanstad fra Høyre, sier til avisa Østlendingen, at han synes situasjonen er vanskelig.

– Det er lite jeg som ordfører kan gjøre. Det er ingen tvil om at Aref er der han er i dag på grunn av politikk. Midlertidig opphold av asylbarna ble innført av Stoltenberg-regjeringen. Verken statsråden eller andre har mulighet til å påvirke. UDI er gitt myndigheten til å beslutte dette. Aref er en vanskelig sak. Vi har alle en jobb å gjøre i hver våre partier, svarte Hanstad på et kommunestyremøte i slutten av oktober i år.

Aref Hosseini gikk på Elverum videregående skole. Han bodde i Elverum med to søstre og venner da han ble pågrepet i april i år og tvangssendt til Kabul i Afghanistan fordi han fylte 18 år. Han bor nå på mottakshotell i Kabul. Støttegruppa i Elverum betaler for oppholdet hans. Aref har verken slektninger eller kjente i Kabul som han kan henvende seg til, skriver Østlendingen.

 

Antall drepte og skadde i Kabul øker

Det er Landinfo som vurderer sikkerhetssituasjonen i ulike land for UD. Den siste vurderingen som ble gjort for Kabul ble publisert 29. september. Den viser at sikkerhetssituasjonen både har blitt verre og mer uoversiktlig.

Landinfo skriver: «Antall drepte og skadde i Kabul provins har økt med 26 prosent i første halvår 2017 sammenlignet med tilsvarende periode i 2016. Totalt ble 219 sivile registrert drept og 829 skadd i provinsen, hele 94 prosent som følge av opprørsinitierte komplekse angrep eller selvmordsangrep i Kabul by. Enkelte angrep har vært svært dødelige, og mer enn halvparten av de sivile ofrene stammer fra ett enkelt angrep – angrepet den 31. mai 2017.

Den væpnede opposisjonen i Kabul by er i endring, og fremstår mer fragmentert og uoversiktlig enn før. Mens Taliban og Haqqani-nettverket tidligere har vært de viktigste aktørene på opprørssiden i byen, har Daesh i økende grad gjort seg gjeldende i 2017. Daesh gjennomfører ikke bare sekterisk motiverte angrep, men angriper også sikkerhetsstyrker, myndigheter og internasjonal militær tilstedeværelse.»