Lærerorganisasjoner med klokkeklar beskjed til statsråden:

Steffen Handal og Anne Finborud, ledere for hhv. Utdanningsforbundet og Skolenes Landsforbund

– Ikke åpne skoler og barnehager etter påske

Både Utdanningsforbundet (UDF) og Skolenes Landsforbund (SL) ga klokkeklare råd til statsråden da de møttes kl 13 i dag: – Ikke åpne barnehager og skoler tirsdag etter påske.
Oslo kunngjorde i dag at hovedstadens barnehager og skoler holdes stengt uka etter påske.

Publisert Sist oppdatert

UDF-leder Steffen Handal og SL-leder Anne Finborud sier til Utdanning at det er klokt av statsråd Guri Melby (V) å invitere til drøftingsmøte med lærerorganisasjonene.

– Entydig svar

– Vi ga våre innspill i tråd med det som har kommet frem i pressen de siste dagene. Selv om vi ikke er smitteverneksperter kan vi mye om organisering og drift av skoler og barnehager som besluttende myndighet nå kan trekke veksler på i sine vurderinger, sier Handal.

Utdanningsforbundet har gitt et klart råd om at skoler og barnehager ikke kan åpne opp tirsdag etter påske.

– Vi trenger tid til å forberede hel eller delvis åpning etter at myndighetene mener det kan skje, sier Handal.

Det er Finborud helt enig i.

– På det tidspunktet regjeringen bestemmer seg for å åpne skoler og barnehager, trenger Skole-Norge noen dager på deg for å ruste seg på å ta imot barn og elever på den enkelte arbeidsplass. Vi kommer til å trenge noen dager, sier hun.

SL har gjort en undersøkelse som viser at 54 prosent er bekymret for smittevernet.

– Vi tok en ringerunde i går for å kvalitetssikre svaret, og det er entydig: Opplæring i smittevern er en forutsetning for å kunne gjenåpne barnehager og skoler.

– Må lytte til ekspertene

– Når vi åpner er ikke covid-19 borte. Vi må ha god opplæring i slik at vi blir trygge på at de ansatte kan ta det ansvaret å drive opplæring i en forsamling på flere enn fem personer. Og bare for å være helt tydelig: Vi frarådet på det sterkeste å åpne umiddelbart etter påske.

– Er dette en tilbakemelding du oppfatter er lik fra de andre organisasjonene?

– Jeg er trygg på at vi har et godt utgangspunkt for å gjøre det som er viktig. Vi setter oss sammen og vi viser samfunnet, foreldre og elever at vi sammen lager en trygg beredskap for å ta dem vel imot når den tid kommer.

– Ser du for deg at skolene åpner før sommerferien setter inn?

– Det avhenger av smitteutbredelsen. Her må man lytte til eksperter, ikke behovet fra arbeidslivet, sier Finborud.

Melby ønsker ikke å kommentere organisasjonenes råd, men sier at beslutningen kommer i midten neste uke. Nøyaktig hvilken dag, er ikke bestemt ennå.

I tillegg Utdanningsforbundet og Skolenes Landsforbund, deltok også KS, Skolelederforbundet, Fagforbundet, PBL og Lektorlaget i møtet med Kunnskapsdepartementet.

Også KS ber om at kommunene får mer tid.

– Et av våre hovedbudskap var at det må gis litt tid før vi starter opp igjen. Det trengs tid til planlegging og tilrettelegging for særskilte smittevernhensyn, sier Bjørn Arild Gram, styreleder i KS til Aftenposten.

Oslo holder stengt

Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) i Oslo sier det er uaktuelt for kommunen å gjenåpne skolene etter påske.

– Vi ser ikke for oss at det er mulig å åpne på en trygg måte første uken etter påske. Det er også av praktiske hensyn, dette krever forutsigbarhet for alle parter, sier Thorkildsen til Aftenposten, ifølge NTB.

Hvor lenge Oslo-skolene blir stengt er uvisst. Nå avventer byrådet hva regjeringen sier tirsdag.

I intervjuet advarer også Thorkildsen om at kommunen ikke når ut til alle barna med ekstra behov.

Powered by Labrador CMS