Kraftig borgerlig fall, ifølge forhåndsstemmene

Forhåndsstemmene viser at det er kraftig borgerlig tilbakegang i begge de største byene. I Trondheim ser sittende ordfører Rita Ottervik (Ap) ut til å fortsette.

De var ingen jubel på Høyres valgvake i Oslo da tallene ble kjent i kveld kl 21.

- Men dette resultatet som NRK presenterer er det nest beste vi har hatt på 30 år, sier Høyres Bent Høie til NRK.

 

Beste valg siden 1987

Regjerings- og støttepartiene taper alle oppslutning og ligger an til å falle med over 7 prosentpoeng totalt, ifølge opptalte forhåndsstemmer. De Grønne vil med en oppslutning på 6,4 prosent bli valgets vinner.

Det borgerlige flertallet i Oslo ligger an til å ryke, viser opptellingen av 107.500 forhåndsstemmer. Miljøpartiet De Grønne gjør et godt valg og kan komme på vippen.

Arbeiderpartiet kan gjøre sitt beste lokalvalg siden 1987, den gang Ap-leder Gro Harlem Brundtland var statsminister i Norge.

Tallene er basert på drøyt 450.000 opptalte stemmer, hvor de aller fleste var forhåndsstemmer. Dette tilsvarer drøyt 20 prosent av det totale antallet stemmer.

 

MDG har ikke tonet flagg i Oslo

Hvis dette sammenfaller med den endelige opptellingen, kan det bety at det blir regimeskifte i hovedstaden, og at ordfører Fabian Stang og byrådsleder Stian Berger Røsland må gå av. Etter 18 år ved makten må Høyre i så fall gå i opposisjon i bystyret.

Oslovalgets store vinner synes å være Miljøpartiet De Grønne, som kan komme på vippen i bystyret. Det betyr at partiet vil kunne bestemme om det er den røde eller blå blokken i bystyret som får den politiske makten.

Partiet har ennå ikke formelt tonet flagg og viser til at det skal forhandles om samarbeid når valgresultatet er endelig klart. De fleste politiske kommentatorer, og sågar Høyre selv, synes å erkjenne at MDG vil inngå et strategisk samarbeid med de rødgrønne i bystyret og at Ap-kandidat Raymond Johansen blir ny byrådsleder.

 

Borgerlig fall også i Bergen

Forhåndsstemmene i Bergen tyder på maktskifte i byrådet. De rødgrønne partiene får 48,9 prosent av forhåndsstemmene, noe som vil gi et knappest mulig flertall av mandatene.

Dersom valgresultatet blir som forhåndsstemmene får de fire rødgrønne partiene 34 av byrådets 67 representanter.

Av de talte forhåndsstemmene får Arbeiderpartiet 38,1 prosent (+ 9,3), SV 6,7 (+ 2,3) og Senterpartiet 1,7 (+ 0,3).

Dermed trenger de fire partiene ikke støtte fra Miljøpartiet De Grønne, som får 7,0 prosent og 5 mandater, for å få flertall, ifølge forhåndsstemmene.

Høyre går tilbake 13,2 prosentpoeng til 21,7 prosent. Frp får 8,7 prosent (- 1,6), KrF 5,9 prosent (+ 0,2) og Venstre får 4,8 prosent (- 2,1).

Da valglokalene stengte klokken 21, forelå det ingen prognose fra Kommunaldepartementet for det endelige valgresultatet i Bergen.

Høyre, Frp og KrF fikk flertall av mandatene i bystyret ved kommunevalget i 2011. KrF gikk siden ut av byrådssamarbeidet

I Stavanger ser det ut til at det borgerlige flertallet fortsetter.

Powered by Labrador CMS