Nordmenn pensjonerer seg senere enn før

Yrkesaktiviteten blant norske seniorer er trolig den høyeste noensinne, viser en rapport Nav offentliggjør tirsdag.

Norge trenger imidlertid flere seniorer i arbeid, ettersom levealderen stiger raskere enn gjennomsnittlig pensjonsalder. Siden 2009 har forventet gjenstående levealder for en 50-åring økt med elleve måneder, mens snittalder for pensjonering har økt med sju måneder, viser tall  TV 2 har fått fra Nav.

Selv om seniorene i dag jobber mer enn før, tilbringer de dermed noe lengre tid som pensjonist sammenlignet årskullene før dem.

IA-avtalen for perioden 2014– 2018 har som mål at yrkesaktiviteten blant folk over 50 år skal forlenges med 12 måneder fra 2009 til 2018.

– Med dagens trend ligger vi godt an til å nå IA-avtalens mål fram mot 2018, sier seksjonssjef i Nav, Ole Christian Lien til TV 2.

Han mener den nye pensjonsreformen i privat sektor er hovedårsaken til at folk velger å stå lenger i arbeid. Tidligere måtte seniorer slutte helt i arbeidslivet for å kunne gå av med førtidspensjon, men i dag er det mulig å få pensjon og jobbe samtidig.

– Jeg tror nok de fleste står i arbeid fordi de ønsker det og ser fordelene med det. Vi har høyere levealder, folk er opptatt av helse og kan jobbe mer. I tillegg er gevinsten ved å stå i arbeid blitt høyere, sier Lien.

Gjennomsnittlig avgangsalder er høyest for akademiske yrker og høyskoleyrker, med henholdsvis 64,2 og 63,3 år. (©NTB)

Powered by Labrador CMS