Ekspert: – Et veldig godt resultat for Ap

Årets skolevalg kan tyde på at Arbeiderpartiet nå seiler i medvind. Litt overraskende, mener forsker.

I årets skolevalg er Ap klart størst, med 27,8 prosent.

– Det er et bra resultat for Ap, som historisk sett har gjort det dårlig i skolevalg, sier Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning i Oslo.

– Det er litt overraskende, gitt den negative oppmerksomheten og hvor dårlig Ap har gjort det på meningsmålingene, sier han til NTB.

For Fremskrittspartiet er situasjonen den motsatte, med en nedgang i forhold til 2015. Litt påfallende, mener Bergh.

– For et par tiår siden gjorde de det som regel veldig bra i skolevalg. Men Frp har fått en annen profil enn de hadde. Det er ikke lenger et parti for de unge, men mer for de middelaldrende, påpeker han.

Skolevalget regnes som en viktig indikator for valgresultatet. Ved tidligere valg har tendensen i skolevalget og endringene fra forrige valg vist seg å stemme overens med norsk politikk generelt, ifølge IFS-forskeren, som trekker fram den klare framgangen til SV.

– SV er vinneren i forhold til for to år siden. Det sier meg at partiet er i ferd med å reise seg etter en vanskelig periode etter den rødgrønne regjeringen. For et parti som SV er det veldig viktig å ha ungdommen på sin side for å gjøre det bra i valget, sier Bergh.

Også Venstre gjør det langt bedre i skolevalget enn på meningsmålingene.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS