En ny hovedavtale som sikrer arbeidsplasstillitsvalgte til å gjøre jobben sin, var et ønske fra mange av deltakerne på oppsummeringskonferansen til Utdanningsforbundet. Foto: Arne Solli

– Arbeidsplass-tillitsvalgtes rolle må styrkes i ny hovedavtale

Hovedavtalen må reforhandles slik at de arbeidsplasstillitsvalgtes rettigheter og status styrkes og tydeliggjøres, mener fylkeslagene. Men Utdanningsforbundets leder Steffen Handal savner mer konkrete innspill om hvordan dette skal gjøres.

Samtlige fylkeslag i Utdanningsforbundet mener at de arbeidsplasstillitsvalgtes – ATV-enes – status og rettigheter må styrkes gjennom en reforhandling av hovedavtalen. Dét er konklusjonen etter oppsummeringskonferansen, som ble avholdt på Lillestrøm 23. mars. Etter fire dialogkurs – se Utdanning nr. 4 fra februar, sidene 30 og 31 – møttes 42 fylkesstyrerepresentanter, to lokallagsledere, representanter for sentralstyret, samt forbundsleder Steffen Handal, for å ta nok et steg i Organisasjon 2019-prosessen, som er ment å kulminere på landsmøtet det året. 

          

– Ugunstig for ATV

– Hva er så realismen i en reforhandling av hovedavtalen i den retning de fylkestillitsvalgte ønsker, når KS er Utdanningsforbundets motpart?

– Intensjonene som ligger i den eksisterende hovedavtalen, er gode, sier Harald Johansen, fylkesleder i Telemark. – I realiteten gir avtalen imidlertid ikke god nok støtte til ATV-ene, som ofte ikke får nok tid til å løse de oppgavene de burde få løse.

Johansen mener formuleringene i avtalen er for vage, slik at tolkningsrommet blir for stort, noe som ofte blir til ATV-enes ugunst.

En strammere avtaletekst bør fastslå ATV-enes rettigheter, slik at de får den tidsressursen de til enhver tid trenger, mener han. En strammere avtaletekst vil også kunne eliminere behovet for frikjøp av ATV.

 

 

Steinar Strømsli, fylkesleder i Sogn og Fjordane, mener også det er nødvendig å se på hovedavtaleteksten, for å få til en avtale som gir de arbeidsplasstillitsvalgte tid nok til å gjøre jobben.
 – Vi ser at flere og flere avgjørelser skjer på arbeidsplassnivå. Dermed blir det også mer å ta stilling til for ATV. Det er derfor behov for bedre bestemmelser i hovedavtalene for at våre tillitsvalgte skal sikres tid til å gjøre de oppgavene avtaleverket sier de skal gjøre, sier Strømsli.

– Det er blitt klarere enn før at ATV-en er krumtappen i organisasjonen, sier Dagrun Lundsvoll, fylkesleder i Østfold. – Da må organisasjonen innrette seg etter det.

Etter Lundsvolls mening har ellers ATV-enes situasjon og rettigheter vært et tema i alle år, men intet har skjedd fordi det blir for dyrt – hun sikter til frikjøpsproblematikken.

 

– ATV-ene må pleies

ATV-ene må pleies godt, og vilkårene for nær kontakt og samarbeid mellom ATV og HTV (Hovedtillitsvalgt) må styrkes, sa Mildrid Beate Kronborg Økland og Maja Henriette Jensvoll, begge medlemmer av utvalg for organisasjonsutvikling, da de redegjorde for de viktigste standpunktene fra de tillitsvalgte etter de fire dialogkursene: ATV må sikres god skolering slik at han eller hun kjenner organisasjonen og politikken godt, og ATV må være omgitt av et tett lag av medspillere, først og fremst fra lokallaget, men også fra fylkeslaget. Felles nasjonale kurs for ATV-ene kan være en idé, samling i nettverk en annen.

Økland og Jensvoll tok også opp de spesielle utfordringene som springer ut av en etter hvert omfattende privatisering på arbeidsgiversiden, især innen barnehagesektoren. Utdanningsforbundet har ennå et arbeid å gjøre for å ivareta ATV-er i privat sektor. De sa at disse gjerne henvender seg direkte til fylkeslaget når behov oppstår.

 

Vil vise vilje til enda større ansvar

Utdanningsforbundets leder Steffen Handal har god tro på at det vil være mulig å få KS med på en hovedavtaletekst som legger forholdene optimalt til rette for ATV-ene.

 – Det er jo en mulighet verdt å peke på overfor arbeidsgiver. Et slikt syn på hovedavtalen viser også organisasjonens vilje til å påta seg et større ansvar enn det som er tilfelle i dag, altså at profesjonen selv tar et større ansvar for skoleutviklingen. Jeg mener en slik reforhandling av hovedavtalen kan ha et potensial. Det å flytte myndighet ned til nivået til dem som berøres, ligger i tiden. Det henger sammen med utviklingen av utdanningspolitikken, der politikere peker på behovet for å involvere lærerprofesjonen mer. Dersom vi skal gjøre det på en best mulig måte, bør det følge ressurser til tillitsvalgte med, slik at man får gode prosesser der beslutninger skal fattes.

Handal skulle ellers ønsket seg mer konkrete innspill til styrking av ATV-ene enn det som kom fram på konferansen.

– Selvfølgelig skal vi arbeide for en bedre hovedavtale, sier Tore Fjørtoft, leder av Utvalg for organisasjonsutvikling og medlem av sentralstyret. – I dette arbeidet har vi imidlertid en forhandlingsmotpart, KS, og det er ikke opp til oss alene å legge premissene.

Fjørtoft mener imidlertid at det arbeidet med hovedavtalen må ledsages av stor innsats for å utvikle den egne organisasjonen. Her er det ikke enten – eller, men både – og som må til, understreker han.

 

 

Vil fortsette med dialogkurs

Konferansens oppslutning om dialogkurs blir godt mottatt av både Handal og Fjørtoft.

– Dialogkurs er en arbeidsmetode vi må ta med oss i tiden framover, sier Utdanningsforbundets leder.

– Denne typen representasjon på tvers er noe vi må fortsette med, sier lederen av Utvalg for organisasjonsutvikling.

 

Powered by Labrador CMS