Siv Jensen kan ikke skjønne at politikere kritiserer at private driver barnehager, skoler og omsorgstjenester

Fremskrittspartiets leder kan ikke skjønne at politikere kritiserer at private driver barnehager, skoler og omsorgstjenester. Hun gikk til hardt angrep på dem som kritiserer velferdsprofitørene.

Publisert

Siv Jensen brukte mye av sin åpningstale på landsmøtet til å snakke opp private velferdstjenester.

–  Det handler om hvor vi skal leve våre siste dager, hvem som skal hjelpe oss, sa hun.

–  Dere har sikkert lest historien om 31 år gamle Steffen fra Tromsø. Han er sengeliggende og avhengig av pleie. Moren, Anne Mari, har stilt opp for ham hver dag hele året. Anne Mari forteller hvor redde de har vært for Steffen.

For Steffens hverdag forvandlet seg etter at han fikk tilbud om omsorgstjenester fra et privat firma.

–  Det private helsetilbudet satte Steffen først og moren forteller at nå er det endelig ro i stua. For første gang på 23 år kunne foreldrene dra på ferie alene. Men nå er familien fortvilet. For de som driver de private tilbudene skal kastes ut, sa Jensen.

 

Det venstresiden kaller velferdsprofitører

De som driver slike private omsorgstilbud, er dem venstresiden så foraktelig kaller velferdsprofitører. Men hvem er de? Er det de som gir Steffen trygghet? Er de omsorgsfulle helsefagarbeiderne? Vi i Fremskrittspartiet glemmer ikke hva omsorg handler om. Det handler om å ta vare på folk. Min beskjed til Jonas Gahr Støre er –  og jeg håper han hører på dette:

–  La Steffen få beholde verdigheten og valgfriheten.

–  Det var Fremskrittspartiet som innførte fritt brukervalg i Tromsø. Av idelogiske grunner kan Steffen bli fratatt tilbudet.

 

Roste ildsjeler i eldreomsorgen

–  Jeg har også truffet mange ildsjeler som gir god eldreomsorg. I Trondheim møtte jeg Heidi, en som gir god omsorg til mange besteforeldre. Det begynte med hennes egen far som fikk demens.

–  Heidi oppdaget at det ikke bare var hennes egen far som trengte hjelp. Hun gjorde noe med det. Eldre så at eldre med demens trenger hjelp til ulike arbeidsoppgaver. Jeg ønsker meg flere slike velferdsentreprenører som tilbyr private omsorgstjenester. Det er slike folk som gjør at eldreomsorgen blir bedre, sa Jensen.

–  Mange ønsker ikke denne typen omsorg fordi den er privat. Fremskrittspartiet har aldri vært redd for konkurranse.

 

Må velge barnehageplass eller eiendomsskatt

Siv Jensen gikk også til angrep på eiendomsskatten som Fremskrittspartiet vil ha avviklet.

–  Dere har sikkert hørt om Marianne og mannen i Bodø som har bygget sitt eget hus. Det skjedde før Arbeiderpartiet kom til makten i kommunen og ville pålegge eiendomsskatt. Nå står familien i fare for å måtte ta barnet ut av barnehagen for å ha råd til å betale den.

Eiendomsskatt er galt. Folk skal ikke betale skatt for å eie sitt eget hjem, sa Jensen.

Hun er stolt av at Fremskrittspartiet har vært med på å gi 21 milliarder i skattelette, noe hun hevdet også kommer folk flest til gode. – Og dette er bare begynnelsen, lovet hun.

 

Oldemor skaffet seg privatlærer

–  Min oldemor Betzy Kjelsberg ble født i 1866. Den gangen hadde ikke kvinner rett til videregående skole. I stedet for å demonstrere, engasjerte hun privatlærer til seg selv og fem andre driftige damer. De gjorde det fordi det offentlige sviktet. Dette var landets første artiumskurs for kvinner, sa hun.

- Mer enn 130 år senere diskuterer noen fortsatt om det skal være tillatt med private barnehager og skoler. Det er kvinnefiendtlig og omsorgsfiendtlig, sa Jensen.

- Det må være muligheter for dem som tenker annerledes. Hvorfor er det sik at hvis du er snekker og bygger et sykehjem, da skal du få lov å være en gründer, men hvis du er sykepleier og vil drive sykehjem, så får du ikke lov?  Det er kvinnefiendtlig, mener Jensen.

–  Det er i omsorgssektoren mange kvinner har hjertet sitt og kompetansen sin. Da skal vi jo ikke bidra til å gjøre det verre for disse kvinnene. De bidrar til å styrke kvaliteten i eldreomsorgen, sa hun.

 

Ikke bare brunost og lusekofte

–  Noen politikere vil ha kamp, by mot land, bedriftsledere mot arbeidstakere. Men den internasjonale kampen er hard nok. Vi skal bygge et land som tåler møtet med venner og fiender. Dette valget handler ikke om by mot land, men å kjempe om den norske hverdagen og landet vårt, sa Jensen.

–  Fremskrittspartiet har alltid forsvart friheten til å leve ulike og selvstendige liv. Men vi har noen felles verdier i vårt samfunn. Og da snakker jeg ikke bare om brunost, lusekofte og prestasjoner i skisporet – men om våre friheter; ytringsfrihet, religionsfrihet og likestilling.

–  Høy innvandring har store konsekvenser for Norge, for vår økonomi, våre felles verdier og vår samhørighet som land. Norge er et lite land med få innbyggere. Antallet innvandrere kan ikke være flere enn vi klarer å integrere.

 

Må gi barna en norsk oppvekst

–  Personer uten utdanning, språkkunnskaper eller relevant arbeidserfaring faller igjennom. Ender som fattige. For mange steder er allerede preget av for høy innvandrertetthet. Det påvirker også integreringen. Vårt mål er at de skal bli del av den norske hverdagen. De som kommer hit skal lære seg å snakke norsk og delta i det norske samfunnet. Foreldre skal gi barna en norsk oppvekst enten de er norske, muslimer eller hindu.

–  Når integrereringen svikter så reduseres innvandreres mulighet til å ta del i det norske samfunnet. Har du ikke arbeidskolleger, naboer eller skolekamerater som er norske, så blir du ikke en del av den norske hverdagen. Derfor må vi ha en streng innvandringspolitikk.

–  Sverige har ignorert disse utfordringene. Jeg er glad i Sverige for det er Norges ferieland. Vi er oppvokst med svensk kultur, Abba og Astrid Lindgren Vi på Saltkråkan. Da er det trist å se at  statsministeren i Sverige feier problemene vekk, sa hun.

 

Powered by Labrador CMS