– De viktigste punktene som mange skoler feiler på, er søppeldunker som står inntil brennbare vegger eller tak. I tillegg er det ofte flyttbare søppeldunker som kan trilles inntil en skolevegg eller gymvegg, og som burde være fastløst til en stolpe eller lignende, sier administrerende direktør i Protector forsikring, Sverre Bjerkeli. Bildet er fra brannen ved Toppåsen skole på Holmlia i Søndre Nordstrand i Oslo tidligere denne måneden. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Brannsikkerheten i norske skoler er altfor dårlig

43 prosent av norske skoler har avvik fra brannforskriftene, viser befaringer utført av Protector forsikring. - Generelt er brannsikkerheten i skoler altfor dårlig, sier selskapets direktør, Sverre Bjerkeli.

Publisert

Natt til mandag brant det i Voldsløkka barnehage i Oslo. Og sist onsdag ble 124 barn evakuert da det brøt ut en voldsom brann i gymsalen på Toppåsen skole i Oslo. På landsbasis har 43 prosent av norske skoler avvik fra brannforskriftene, viser befaringer utført av Protector Forsikring.

Administrerende direktør i selskapet, Sverre Bjerkeli, mener brannsikkerheten i norske skoler og undervisningsbygg er dårlig.

– Det har riktignok vært en bedring de siste ti årene, men generelt er brannsikkerheten i skoler altfor dårlig, sier Bjerkeli til Utdanning.

 

Farlige søppeldunker

Bjerkeli forklarer hvilke elementer ved skoler som ofte utgjør brannfarer i dag, og som gjør at det blir avvik under befaringer.

– De viktigste punktene som mange skoler feiler på, er søppeldunker som står inntil brennbare vegger eller tak. I tillegg er det ofte flyttbare søppeldunker som kan trilles inntil en skolevegg eller gymvegg, og som burde være fastløst til en stolpe eller lignende, sier Bjerkeli.

Bjerkeli sier det generelt ofte er søppel, rot eller papir lett tilgjengelig ved norske skoler, som kan utgjøre en potensiell brannfare. Han sier at 21 prosent av norske skoler blir utsatt for påtenning i løpet av en treårsperiode, og at påtenning av barnehager er et veldig mye mindre problem enn skoler.

– Noen ganger kan det være uheldige småbarn som leker med ilden, mens andre ganger kan det være snakk om tenåringer eller eldre barn som bevisst går inn for å tenne på skoler, sier Bjerkeli.

Han sier at det er mye bedre orden i brannvernet i det engelske skolevesenet, hvor avviksandelen kan ligge ned mot null. Hans selskap Protector Forsikring er forsikringsgiver for bydelen Royal Borough of Kensington and Chelsea i London, som inkluderer Grenfell Tower, boligblokken der det brøt ut en kraftig brann natt til onsdag 14. mai.

79 mennesker er nå bekreftet døde eller savnet etter brannen, skrev nyhetsbyrået NTB mandag.

 

– Et større problem for noen år siden

Fagsjef Ann Elisabeth Spets i Norsk brannvernforening sier de fleste skoler er klar over risikoen knyttet til søppeldunker og mobile søppeldunker.

– Det er vårt inntrykk at dette med søppeldunker inntil vegg var et større problem for noen år siden. Hos de skolene som vi har hatt samarbeid med finner vi sjelden søppellagring i tilknytning til skolebygget lengre, sier Spets, og legger til at brannsikkerhet under rehabilitering av skoler og andre bygg er et større problem, etter deres erfaring.

Administrerende direktør i samme forening, Rolf Søtorp, sier at de ikke avskriver at det fortsatt er søppeldunker som står for nære skolebygg, men sier det ikke burde være en risiko, siden det er en kjent faktor som skal avdekkes gjennom ordinære rutiner.

– Så lenge skolene følger opp brannvernet og internkontrollforskriften, som nå er mer enn 25 år gammel, så burde det ikke være et problem, sier han.

For å sikre tidlig varsel ved et branntilløp påpeker Søtorp at det blant annet er kommet gode kamerasystemer til en rimelig kostnad som effektivt fanger opp og varsler utvendige branner. Han sier også at det er overraskende og skuffende at det er avdekket så store avvik på brannsikkerhetsområdet som Protector sin undersøkelse viser.

 

Inntrykk av at brannvern følges opp

Det er tidligere eller nåværende elever ved skoler som står bak to av tre påsatte branner. Og seks av ti branner starter utendørs, viser en undersøkelse utført av Norsk brannvernforening i 2014.

Andre funn fra undersøkelsen er:

  • Ungdomsskoler er mest utsatt. Her har 18 prosent opplevd påsatt brann eller forsøk på dette siste 3 år.
  • Storbyene (Oslo, Bergen og Trondheim) er spesielt utsatt. Her har hele 27 prosent opplevd påsatt brann eller forsøk på dette siste 3 år.

På landsbasis svarte 14 prosent av skolene i undersøkelsen at de har opplevd påsatt brann, eller forsøk på dette siste 3 årene. Forrige undersøkelse i 2010 viste at 23 prosent av skolene hadde opplevd dette, slik at trenden har gått riktig vei.

Søtorp har inntrykk av at rektorer og skoleeiere generelt er flinke til å følge opp brannsikkerheten gjennom brannøvelser.

– Brannvern krever en kontinuerlig oppfølging, med årlig gjennomføring av risikoanalyse på skolen, sier Søtorp, som sier at det skal gjennomføres tilsyn på skolene i samsvar med utarbeidet risikoanalyse.

– Det er utformet et godt regelverk og det handler om å følge regelverket og tilegne seg oppdatert brannvernkompetanse, sier han.

Skoleåret er ofte hektisk, og både skoleledere og lærere har blant annet med krav om målstyring fått mer administrativt arbeid å utføre. Har dere inntrykk av at skoleeiere og lærere har nok tid til å utføre risikoanalyser for brannsikkerhet?

Det er mye som skal gjøres i skolen, samtidig er brannsikkerhet en av de grunnleggende tingene man må bruke tid på, og tilegne seg kompetanse på, sier Søtorp.

 

Mye gratis informasjon

Fagsjef Spets sier det ligger ute svært mye god og gratis informasjon om hvordan skoler kan utføre risikoanalyser på blant annet på Brannvernforeningen.no.

 – Direktør Bjerkeli i Protector mener sikkerheten er for dårlig i mange norske skoler. Bør foreldre bekymre seg for barna sine?

– De fleste tilfeller av brann i skoler skjer etter skoletid når det ikke er elever til stede, så risikoen for liv og helse mener vi er liten. I skoletiden er det vårt inntrykk at lærere er flinke til å følge med på det som skjer i og rundt skolen. Samtidig er de materielle kostnaden ved brann ofte svært store og undersøkelsen avdekker at det er et stort behov for oppfølging av brannsikkerheten i skolene. Avvikene som undersøkelsen viser til er alvorlige og hyppigheten av avvikene er altfor stor, sier Søtorp.

Det er jo blitt vanligere og vanligere at skoler bygges og brukes til blant annet kulturelle aktiviteter etter skoletid og på kveldstid. Hva kan du si om brannsikkerheten for dem som bruker skoler på disse tidspunktene?

– Når skolene lånes ut til andre aktiviteter, er det i de kommunene vi kjenner til, krav om at det lages regelverk for utlånet, sier Søtorp.

 

Hvilke tiltak bør settes i verk?

Så hva bør gjøres for å redusere avviksandelen under brannbefaringene? Direktør Bjerkeli i Protector forsikring sier det ikke er snakk om store tiltak som å installere sprinkleranlegg i alle skoler.

– Det er vanvittig enkle tiltak som kan gjennomføres billig, og bokstavelig talt i løpet av noen måneder. Det handler om å for eksempel forankre søppeldunker som står rundt omkring. Rent konkret dreier det seg ofte om å kjøpe en kjetting til noen hundre kroner, sier Bjerkeli.

 – Vil ikke de som har vonde hensikter klare å tenne på skolen, uavhengig om det er en mobil søppelkasse tilgjengelig?

– Jo, selvsagt kan noen som virkelig vil tenne på en skole lage mye skade, men det er et faktum at de fleste branner oppstår som en følge av de tre grunnene vi oppgir, sier Bjerkeli.

 

 

 

Powered by Labrador CMS