- Når det står studieplasser tomme er det dumt at søkere ikke kommer inn på grunn av fagspesifikke karakterkrav, sier Hedda Eia Vestad. Foto: Pedagogstudentene

Flere enn fire av ti søkere er ukvalifiserte

Mange ledige studieplasser på lærerutdanning for grunnskolen. Men nær halvparten av søkerne er ikke kvalifisert.

Samordna opptak behandlet søknadene fra 7342 søkere til grunnskolelærerutdanningen 1.-7. klasse. 3156 av dem er ikke kvalifisert.

For å komme inn på lærerutdanningen må man ha minimum fire i matematikk og tre i norsk. Søkere som har lavere karakter blir definert som ukvalifisert. Samordna opptak opplyser at en del av søkerne som ikke er kvalifisert, ikke har generell studiekompetanse. 

 

Ønsker ikke fagspesifikke karakterkrav

Pedagogstudentene vedtok tidligere i år at de ønsker et karaktersnitt på fire for å komme inn på lærerutdanningene. De ønsker ikke fagspesifikke karakterkrav.

-  Vi i pedagogstudentene er bekymret for firerkravet i matematikk. Det kan virke som at flere potensielle søkere til grunnskoleutdanningen heller blir barnehagelærere for å unngå mattekravet, sier leder i Pedagogstudentene, Hedda Eia Vestad.

Fler en 27.000 hadde en lærerutdanning på søknadsskjemaet sitt. Av disse var 7025 ukvalifisert. Det er bare helsefag og ingeniørutdanninger som har flere søkere som ikke er kvalifisert, viser statistikk fra Samordna opptak.

 

Nedgang i kvalifiserte søkere

I 2014 var det rundt 11.000 kvalifiserte søkere til grunnskolelærerutdanningen 1.-7. og 5.-10. I 2017 er tallet sunket til 9600. Aftenposten skrev i 2016 at ifølge tall fra SSB vil vi mangle 3800 grunnskolelærere i 2040 om ikke trenden blir snudd.

- Vi vet at det må tas grep dersom vi skal få nok grunnskolelærere i fremtiden. Rekruttering blir viktig for å få mange nok lærere til de laveste trinnene, og til hele landet.

 

Ledig plass på grunnskolelærerutdanning

Ved 8 av de 12 studiestedene som tilbyr grunnskolelærerutdanning er det ledig plass, viser tall fra Samordna opptak.

- Når det står studieplasser tomme er det dumt at søkere ikke kommer inn på grunn av fagspesifikke karakterkrav. Det du kommer inn på studiet med er en ting, det du kommer ut med er viktigere, sier Vestad.

 

Powered by Labrador CMS