Civita-ansatt kritiserer Høyres lærer-politikk

– Venstre og Høyre gjør det vanskeligere å bli lærer. Det er uklart om dette gir oss flere gode lærere, eller om det bare fører til lærermangel, skriver Anne Siri Koksrud Bekkelund i Civita i en kommentar i Aftenposten.

Koksrud Bekkelund som til daglig arbeider som politisk økonom i den liberale tankesmien Civita, tar i kommentaren opp de nye inntakskravene til lærerutdanningene.

– Når man setter høyere krav, betyr det selvsagt høyere nivå på dem som faktisk begynner på et studium. Men det betyr også at færre begynner enn det ellers ville gjort. Antall søkere til lærerutdanningene ble for eksempel kraftig redusert i fjor, etter innskjerping av karakterkravene.

Videre skriver hun at man selvsagt kan håpe at nedgangen bare er midlertidig. Men hun peker samtidig på at det er forskjell på å sile ut de relativt få studentene med lavest karakter og det å sette stadig høyere krav i stadig flere fag – uten å vente på at den eventuelle populariteten og søkermassen til studiet følger etter.

– Går man for fort frem, risikerer man lærermangel, påpeker Koksrud Bekkelund.

Hun viser til at det er blitt flere ufaglærte lærere i skole det siste året, og innføringen av en ny lærerutdanning på masternivå (5 år) fra høsten av gjør at man «mister» et helt kull med lærere.

– I stedet for å gjøre det vanskeligere å komme inn på lærerutdanningen, bør Høyre og Venstre satse enda mer på å gjøre læreryrket mer attraktivt for å tiltrekke seg flere studenter, skriver Koksrud Bekkelund.

Hun peker på tiltak som både lønn og bedre arbeidsforhold – og kanskje en egen karrièrestige.

– Man kan dessverre ikke vedta seg til høyere status ved å sette høye inntakskrav. Det er omvendt: Kravene må øke som følge av økt interesse for studiet, skriver økonomen i Civita som har tidligere utdanningsminister Kristin Clemet (H) som sin sjef.

 

Powered by Labrador CMS