Ny vei for kokker som vil bli hotelleder

Snart vil det bli mulig for kokker, servitører og andre med relevant fagbrev å søke seg direkte inn på hotellederutdanning.

Det er Norsk hotellhøgskole ved Universitetet i Stavanger (UiS) som har fått grønt lys for å starte opp tilbudet bachelor i hotelledelse via y-veien.

Bachelor i hotelledelse via y-veien vil starte opp fra høsten 2015 og retter seg mot søkere med fagbrev eller svennebrev som:

  • institusjonskokk eller kokk
  • servitør
  • baker
  • butikkslakter
  • fagarbeider i industriell produksjon
  • kjøttskjærer
  • konditor
  • pølsemaker
  • sjømathandler
  • fagarbeider i sjømatproduksjon
  • slakter

– Kandidater med både fagbrev og en lederutdanning er gull verdt for hotell- og restaurantnæringen. Dette er fantastiske nyheter, sier Truls Engstrøm, instituttleder ved Norsk hotellhøgskole, UiS.

Ordningen med yrkesfaglig vei, eller y-vei, til høyere utdanning startet opprinnelig opp for å bedre rekrutteringen til ingeniørutdanningene. Engstrøm sier at ordningen har blitt en suksess og at studentene som ble tatt opp via y-veien gjorde det svært godt.

Bachelor i hotelledelse via y-veien blir det første studiet av slaget innen restaurant- og hotellfag.

– Dette har vi kjempet for. Studietilbudet er etterspurt og etterlengtet blant ansatte i hotell- og restaurantbransjen, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i arbeidsgiver- og næringsorganisasjonen for reiselivet i Norge NHO Reiseliv.