Det er en økning i antall barn som opplever mobbing hjemme fra foreldre og søsken.
Det er en økning i antall barn som opplever mobbing hjemme fra foreldre og søsken.

Rapport viser at flere føler seg mobbet hjemme

Fra 2018 til 2019 økte andelen barn og unge som sier de opplevde mobbing hjemme fra 4 til 12 prosent, ifølge årsrapporten til Blå Kors.

Funnene fra den siste årsrapporten er gjengitt i Fædrelandsvennen. Tre ganger flere enn i 2018 svarte i 2019 at de opplevde mobbing fra søsken og foreldre. Det gjenspeiler seg til dels hos SnakkOmMobbing.no, som blir drevet av Blå Kors sitt senter i Kristiansand, som i fjor hadde en 24 prosent økning i antall henvendelser sammenlignet med året før, fra 5.677 til 7.443, fra hele landet.

– Det er en veldig stor økning, sier virksomhetsleder Anette Gausdal.

Hjemmemobbingen foregår i form av et krenkende ord og handlinger, utfrysing eller utestengning, skjellsord, kjefting og nedlatende språk.

Med hjemmeskole og -kontor store deler av 2020 frykter nå Blå Kors en ytterligere økning, og har allerede sett tendenser.

– Vi har ikke hentet ut statistikk fra koronaperioden, men vi er enige om at problematikken har økt på chatten, sier Gausdal.

Blant positive funn i rapporten, er en økningen i andelen som sier fra til en voksen når de blir mobbet på skolen, fra 50 prosent i 2018 til 65 prosent i 2019. Likevel mener Blå Kors det sier noe om at tiltak bommer, når hele 47 prosent sier at det ikke hjalp å si fra. Bare 26 prosent svarte at de fikk hjelp.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS